Kalandozások a műszaki tudományok világában

2019.09.20. 09:00

Mindenki Egyeteme immár ötödszörre

A Dunaújvárosi Egyetem sajtótájékoztatót tartott tegnap a DUE főépületében. A téma a Mindenki Egyeteme –Kalandozások a műszaki tudományok világában címet viselte.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettestől megtudtuk: – Ötödik alkalommal indítjuk el a Mindenki Egyetemét, az első a 2015/2016-os tanévben kezdődött, még Nyitott Egyetem elnevezéssel. A kezdeményezés célja, hogy a Dunaújvárosban és a környékén élő lakosok számára az egyetem megnyissa kapuit, és az érdeklődők izgalmas kurzusok formájában bekapcsolódhassanak képzéseinkbe. A Mindenki Egyetemén részt vevők megismerhetik belülről a Dunaújvárosi Egyetem életét, oktatóit és hallgatóit. A képzés a jelentkezők számára a Dunaújvárosi Egyetem jóvoltából ingyenes.

Lászlóné Kenyér Krisztina, dr. Rajcsányi-Molnár Mónika és dr. Horváth Miklós a sajtótájékoztatón
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Mindenki Egyetemére bárki jelentkezhet, akár egy alkalommal is részt lehet venni az eseményen. Aki elvégzi a Mindenki Egyetemét, az emléklapot kap.

A Dunaújvárosi Egyetem műszaki intézetének igazgatója, dr. Horváth Miklós elmondta, egyebek között a járműdinamika alapjaival is megismerkedhetnek a résztvevők, érdekesnek tűnik a Járműveink dinamikája: a riksától a Tesláig címmel. Az előadás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a közlekedés ókortól napjainkig terjedő fejlődésébe, megismerhetik az e mögött rejtőző tudományos eredményeket. Lesznek környezetvédelmi és természettudományi témák, szóba kerül a helyi környezetvédelem, s hogy mit tehet a lakosság a környezetünk megóvásáért.

– Lesz hétköznapi kémiai és fizikai kísérlet. Érhető, de tudományos igényű előadásokat tervezünk – tudtuk meg Horváth Miklóstól.

Lászlóné Kenyér Krisztina oktatási igazgató a sajtó munkatársait arról tájékoztatta, hogy a Mindenki Egyetemére személyesen vagy elektronikus úton október 5-ig lehet jelentkezni. A jelentkezés feltétele, hogy az érintett kitöltse a jelentkezési lapot, amelyet a http://www.uniduna.hu/hirek/mindenki-egyeteme-2019 elérhetőségen tölthet le, és azt eljuttassa a Dunaújvárosi Egyetem Tanulmányi Hivatalába személyesen vagy elektronikusan a [email protected] címre. Telefonon érdeklődni lehet: Szabó Eleonóra tanulmányi előadónál (25/551-232), vagy e-mailben: [email protected].

Az ismeretterjesztés jegyében

Több ismeretterjesztő sorozat is létezik, mondjuk így, az átlagpolgárok számára, amely komoly ismeretekkel szolgál az érdeklődőknek. Az egyik legnépszerűbb a Mindentudás Egyeteme, amely egy televíziós műsor. A tudományos élet hazai kiválóságai mellett előadást tartottak külföldön tevékenykedő magyar tudósok is. Hallhattuk, láthattuk a történelmi egyházak vezető személyiségeit: Erdő Pétert, Gáncs Pétert, Schweitzer Józsefet és Szabó Istvánt. A művészvilágot Esterházy Péter, Spiró György és Vásáry Tamás előadásai reprezentálták. A fő programokat kiegészítették nyilvános klubfoglalkozások, ahol egyes témák szakemberei cserélhették ki – sokszor eltérő – véleményüket. A sorozat 2002. szeptember 16-án indult Magyarországon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában