40 éves terv

2019.09.13. 17:30

Jól megfért egymás mellett a malterosvödör és a játszótér

Jakab Klára

Elszaladt az idő. Nem is volt olyan rég, hogy az egyre gazdagodó Béke városrész építéséről adtunk hírt lapunk elődjében, most pedig már évfordulót köszönthetnek az itt élők. Elszaladtak az évek. Aki fiatal házasként költözött oda, ma nagyszülő korban van, aki ott gyerekeskedett, az mára élete derekának napjait morzsolja.

A 26-os számú óvoda Fotók: DH archívum

Szeptember 14- én, szombaton 15 órától a Tavasz utca 1. és 3., valamint a Hajnal utca 1. és 2. előtt egy emlékezésre jönnek össze az itt élők, hiszen ezek voltak az első Béke városrészi lakóépületek, tudtuk meg Sztankovics Lászlótól, a terület önkormányzati képviselőjétől.

Az első tájékoztató táblák
A tervrajz az újságunkban is megjelent

Negyven éve természetes volt, hogy jó ideig együtt létezett maga az építkezés, és a már otthonra leltek mindennapjai, megfért egymás mellett a malterosvödör és a játszótér, a karcsú daruk és a csipkefüggönyös ablakok, a sáron átvetett palló és a beköltözők bútorát cipelők hórukkjai.

Abban az évben, 1979-ben a városfejlesztési terv legfontosabb fejezete a lakásépítés volt. E szerint a Béke városrészben 164 állami, 154 szövetkezeti lakás épül, és üzemi segítséggel 429 OTP-s társas lakás készül el. 747 lakás! Ennyi otthon, ennyi család… Az épületek elkészültét, a lakások átadását nem kísérte nagy csinnadratta, a lakók átvették a kulcsot, s költözhettek. Igaz, az idő tájt nem volt nagy kunszt, hogy elkészült egy ház, egy utca, hiszen korábban az egész város így nőtt ki a földből, Technikum, Barátság, az akkor még Castrumnak hívott Római városrész. Ebben az időszakban épült a konverteres acélmű és a paksi atomerőmű is.

A terv 45 hektáros területen megépülő 2500 lakásról szólt, tízezer ember részére építve otthonokat. Az idő közben formálódtak, olyannyira, hogy több eleme a költségvetés szűkössége miatt meg sem épült.

Épül a Sallai utca (a mai Tavasz utca) 1982-ben. Az Építők futballpályája helyén még sehol az Interspar, sem a ligetek, sem az utak

A tervrajzokon csak 6A-ként jelzett épületet adták át elsőként, vagyis az akkori Sallai Imre utca, ma Tavasz utca első szakaszát, ami 43 lakást jelentett, s márciusban már arról adhatott hírt az újság, hogy megnyílt az első „békebeli” bolt, a 230 négyzetméter alapterületű önkiszolgáló ABC.

Bárándy István csodaszép felvétele május végén jelent meg a lapban, a kép a Ságvári városrész felől mutatja a Béke városrészt, az előtérben az Óvárosba futó Baracsi út, és az Alsófoki patak völgye látható. Ezen már áll a toronydaruk szigorú őrizete mellett a három tízemeletes épület, és a mai Tavasz utca íves épület­együttese. S hogy egyre inkább városiasodott a városrész, annak jelét abban is felfedezhettük, hogy az útépítők dolgoztak folyamatosan az utak, járdák aszfaltozásán.

A városrész bölcsődéje az első között készült el

Augusztusban, a városi tanács végrehajtó bizottságának ülésén – ahol a legfontosabb téma az egyműszakos oktatás (!) bevezetése volt –, már szóba kerültek a városfejlesztés nehézségei. „…adósság terheli az építőket, a munkálatok jelenlegi állása mellett arra lehet számítani, hogy 90 lakás az eredeti tervtől eltérően csak a jövő év első hónapjaiban készül el” – szólt a híradás. Közben azért épült az iskola, amely az első könnyűszerkezetes intézménye volt a városnak.

– Hogy épült fel? Bevonultam katonának, s mire leszereltem, itt állt egy város! – meséli egy lokálpatrióta.

Az év vége sok családot új otthonában köszöntött. Decemberre ugyanis elkészült a kilenc, négyemeletes panelház, ezekben 282 lakást alakítottak ki, a műszaki átadást követő hiánypótlás után 172 lakásba be is költözhettek a lakók. Óvodák, iskolák, üzletek készültek, parkokat, ligeteket alakítottak ki, hogy élhetőbbé tegyék a városrészt. Az ott lakók pedig lassan birtokba vették, meghódították, belakták. Mintha most lett volna…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában