búzaösszeöntési ünnepség

2019.07.15. 07:00

A céljuk, hogy minden asztalra jusson kenyér

A Magyarok Kenyere – a 15 millió búzaszem program 2010-ben kezdődött. A program jelmondata, a „15 millió búzaszem” a 15 millió magyart jelképezi.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Az elképzelés az, hogy Magyarország összes megyéjéből és sok településéről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta területeiről összegyűjtik a felajánlott búzát. (A programot annak idején Korinek László pécsi jogász­professzor kezdeményezte.) 2018-ban minden eddiginél több, mintegy ötezer magyar gazda – 2700 határon inneni és 2300 határon túli – ajánlotta fel a jó cél érdekében búzaadományát. A gazdák búzájából készült liszt szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetekhez került.

Tavaly tizenkilenc magyarországi megyéből és tizenkét határon túli régióból mintegy 600 tonna búza gyűlt össze, és ebből 360 tonna liszt készült, majd természetesen kenyér.

Idén a Fejér megyei búzaösszeöntés Dunaújvárosban, a Bartók színházban volt. (Egy évvel ezelőtt Fejérben százhetvennyolcan, tizenegy tonna búzát adományoztak.)

Jakab István, Reizinger Tibor, Kauzerné dr. Szabó Virág és Varga Imre István (j) a búzaöntés előtti pillanatokban
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Az eseményen – többek között – jelen volt Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke, Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke, dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térségének ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztosa, Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere, dr. Tanárki Gábnor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Varga Imre István, a NAK Fejér megyei szervezetének az elnöke.

Az esemény fővédnöke, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal elnöke volt, aki hivatalos külföldi útja miatt nem tudott részt venni az eseményen, de üzenetben köszöntötte a rendezvényen megjelenteket.

Varga Imre István szólt először a résztvevőkhöz, kiemelve, a Magyarok Kenyere program, amelynek jogtulajdonosa a MAGOSZ, szervezője a NAK és a MAGOSZ, az összefogás, a példaadás, az áldozathozatal, és az adománygyűjtés mozgalmává vált, amely minden esztendőben az aratáskor kezdődik.

Az alapi Mezőföld Népi Együttes műsorát láthatták a vendégek

Jakab István megemlítette, a búzaösszeöntés szombati napján nyitották meg a Kárpát-medencei aratónapot. Elmondta, a program lényege, hogy minden asztalra kerüljön kenyér, ne nélkülözzenek a Kárpát-medencei magyarok, pedig sajnos sokan kénytelenek, s erre példaként a Kárpátalját hozta föl.

– Köszönetet mondok az adományozóknak, és kérek mindenkit arra, vigyük tovább a programot – fejezte be beszédét az Országgyűlés alelnöke.

Jakab István köszönetet mondott a gabonát adományozóknak

Ezután Jakab István, Varga Imre István, Reizinger Tibor és Kauzerné dr. Szabó Virág jelképesen összeöntötte a Fejér megyei gazdák búzaadományát. Ezt követően Baltási Nándor, a Magyar Katolikus Egyház dunaújvárosi plébánosa és Jakab Erika helyettes lelkész, a Magyarországi Református Egyház lelkipásztora megáldotta az adományt.

A program befejezéseként az alapi Mezőföld Népi Együttes mutatott be nagyon színvonalas műsort.

A legnagyobb szervezetek, amelyek kapják a „búzaszemeket”: Dévai Szent Ferenc Alapítvány, Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Református Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Szent Erzsébet Egyesület, Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon, Oltalom Karitatív Egyesület, Magyar Vöröskereszt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában