július 27.

2019.06.23. 13:00

Zarándoklat Szent Panteleimonért

Idén immár negyedik alkalommal vehetnek részt a Szent Panteleimon zarándoklaton gyalogosan is az érdeklődők.

Tóth Alexandra

Szent Orbán-zarándoklat

Forrás: beresbor.hu

A Beloiannisz és Dunaújváros közötti, mintegy 33 kilométeres meghitt, bensőséges út megtételével a mai Dunaújváros (Dunapentele) mellett levő egykori görög alapítású Szent Panteleimon monostor lakóiról és a névadó orvos-vértanúról emlékeznek meg a résztvevők. A zarándokok megáldása reggel 7 órakor a beloianniszi görögkeleti templomban történik, ezt követően indul a gyalogos menet Iváncsa, Adony, Kulcs érintésével Rácalmásra, az ottani szerb ortodox templomba.

Innen a hajdani szerzetesekért végzett rövid szertartást követően a dunaújvárosi kikötőhöz mennek tovább a zarándokok, ahol is virágokkal és egy kereszt vízre bocsátásával emlékeznek meg a monostor egykori lakóiról. A kisebb résztáv megtételére vállalkozók 14 óra körül a kulcsi sportpályánál, vagy 16 órakor a rácalmási görögkeleti templomnál csatlakozhatnak a már úton lévőkhöz.

A Beloianniszi Szent Demeter Görögkeleti Egyházközség, a Szent Pantaleon Kórház és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében megvalósuló zarándoklatról érdeklődni Terekiné Rendes Évánál a 20/912-5263-as számon, illetve a [email protected] e-mail-címen, illetve Szabó Tamásnál a 70/617-4532-es számon vagy a [email protected] címen lehet.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában