Kincskereső esték

2019.04.27. 20:00

Már óvodáskorban érdemes elkezdeni a drogprevenciót, hosszú távú eredményt hozhat

A Kincskereső esték keretében Czere-Ambrus Mária klinikai és egészség szakirányú pszichológus tartott előadást a Mindennapi függőségeinkről és beszélgetett a szülőkkel a Kincskereső óvodában szerdán délután.

Balla Tibor

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy mit keres egy pszichológus egy ilyen témával egy óvodában, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy Czere-Ambrus Mária hosszú éveken keresztül vezette az MRE Dunaújváros Drogambulanciát, most pedig az Egészségdokk Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrumban dolgozik Székesfehérvárott kamasz droghasználókkal. Pedig viszonylag egyszerű az összefüggés, ugyanis a szerhasználókkal való munkája során, főként a családterápiás alkalmak révén észrevette, hogy az egészen kiskori nevelés mekkora hatással lehet a kamasz, illetve a felnőttkori függőségek kialakulásában.

Czere-Ambrus Mária saját tapasztalatairól beszélt Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Olyan témákat boncolgatott, amit szülőként szinte mindenki átél. Ki ne emlékezne a szorongásokra, amikor azt kutatta magában, hogy vajon van-e olyan kiváló szülő, amilyen szeretne lenni? Pedig a szakember – aki maga is gyakorló édesanya – állítja, mindössze elég jó szülőnek kell lenni ahhoz, hogy érzelmi támaszt nyújtsunk gyermekünknek. Sőt, ennél is tovább ment, kijelentette, a tökéletes szülő nyomasztó. Akkor a gyermek azt tanulja meg, hogy hibázni nem az élet része, hanem rossz dolog.

Bár a tablet függőséget okozhat, nem érdemes tiltani Fotó: Pixabay

Czere-Ambrus Mária állítja, meg kell tanítani a gyereket nemet mondani. Kell, hogy legyenek szabályok, amik kőbe vannak vésve, s amire nem lehet nemet mondani, de csak olyanok, amik a biztonságát szolgálják. Igaz, ez a módszer sokkal több beszélgetést igényel, ám meglesz a hozadéka. A késleltetés és a következmények két újabb fontos momentum. Meg kell tanítani a gyereknek, hogy nem kap meg mindent azonnal, és a tetteinek következménye van, amit vállalni kell. Arra kell nevelni, hogy a megoldásokat ne kívülről várja, főleg ne azonnal. Rendkívül fontos, hogy kereteket, korlátokat szabjunk, ugyanis a keretek biztonságot is adnak a gyereknek! Fejezzük ki pontosan, mit várunk el, és azt következetesen hajtsuk is be! Ha nincsenek határok, később szélsőségesen fog viselkedni. Azt kell éreznie, hogy ő is beleszólhat a saját életébe, hogy van kompetenciája, rajta is múlnak dolgok. Ne öljük ki a kreativitást belőle! Persze a kontrollnak mindig jelen kell lennie. Mindemellett az asszertivitásra, az önérvényesítésre is meg kell tanítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában