Eredményes évet zártak

2019.04.12. 17:30

Elfogadta a küldöttgyűlés a beszámolót, az idei tervet

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara választott, legfőbb döntéshozó szervezete, a küldöttgyűlés éves rendes ülésén elfogadta a tavalyi évről szóló beszámolót, valamint az idei tervet.

Kőhalmi Kálmán

Az írásban kiküldött beszámoló kiegészítéseként Hegyiné Tóth Noémi titkár prezentációjában ismertette a helyi gazdasági szerkezetet jellemző főbb adatokat. Az elmúlt években folyamatosan nő a regisztrált egyéni vállalkozások száma, tavaly meghaladta a kétezret, ugyanakkor csökken a társasvállalkozásoké, jelenleg elmarad az 1900-tól. A vállalkozások döntő többsége mikro- és kisvállalkozás, tíz nagy és 24 középvállalkozás jellemzi a város gazdaságát. Tavaly mintegy 400 vállalkozás jött létre, és ennél harminccal kevesebb szűnt meg. Ugyanakkor dinamikusan növekszik, a szektor fejlődését mutatva, az építőipari vállalkozások száma.

Elfoglaltak a vállalkozók, a küldöttek döntő többsége mégis jelen volt az ülésen
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A kamara titkára kitért a Mediaworks TOP 100+400 kiadványának megyei adataiból kinyerhető helyi gazdaságot jellemző számokra is. A megye ötszáz legnagyobb árbevételű vállalkozásából 59 dunaújvárosi, illetve a város közvetlen környezetébe tartozó (tehát 12 százalék). Árbevétel tekintetében viszont ezek a cégek harmadát teszik ki a megye listában szereplő vállalkozásainak, export vonatkozásában ez az arány még magasabb, negyven százalék. Ez az adat is mutatja, hogy milyen jelentős erőt képviselnek városunk nagy és közepes vállalkozásai.

A beszámolóban Hegyiné Tóth Noémi felelevenítette, hogy a kamara két fő fókuszterülete a regisztrált vállalkozások, önkéntes tagok számára nyújtott szolgáltatások, illetve a szakképzés területe. Mint kifejtette, a két fókuszterülethez kapcsolódó tevékenységek, feladatok ellátása szorosan kapcsolódik egymáshoz, hat egymásra, ahogy a két terület szereplőivel, vállalkozásaival is hatékony együttműködésben dolgozik a kamara.

Az elmúlt évben is számos rendezvényt tartott a kamara, hogy a törvényi változásokról, új előírásokról, a vállalkozások eredményességét javító lehetőségekről tájékoztatást adjon. Szakmai feladataikat minden ponton a terveket, elvárásokat meghaladó mutatókkal hajtották végre. Emellett a gazdálkodás is szabályszerűen (ahogy az ellenőrző bizottság és a könyvvizsgáló is megállapította) és eredményesen zajlott 2018-ban.

Az idei tervek szerint 2019-ben is a kiemelkedő szakmai működés és az átgondolt, felelős gazdálkodás fogja jellemezni a városi kamarát. Fontos feladata a kamarának, hogy segítse a vállalkozások, elsősorban a kkv-k versenyképességének erősödését (ennek kormányzati elemeiről önálló cikkünkben olvashat), illetve felkészüljön az átalakuló szakképzési rendszerhez illeszkedő feladataira. Az idei év elmúlt időszakában is számos feladatot valósítottak meg, rendezvényen vannak túl, így ez az év is a tavalyihoz hasonlóan eredményesnek ígérkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában