Kiállítás japán képekből, fotókból a zeneiskolában

2019.04.23. 11:00

Azt kell követni, amit az ősök is követtek

A dunaújvárosi japán napok záró momentumaként a múlt héten a Sándor Frigyes Zeneiskola lépcsőház galériájában kiállítás nyílt Fülekiné Gracza Csilla és Németh Irma japán fotóiból, képeiből.

Balla Tibor

A magyar–japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójára japán napok zajlottak az elmúlt héten Dunaújvárosban több helyszínen is. Ennek záróakkordjaként nyílt tárlat a Sándor Frigyes Alapfokú Művészetoktatási Intézményben a magyar–japán baráti társaság dunaújvárosi szervezete korábbi és mostani vezetője, Fülekiné Gracza Csilla és Németh Irma japán fotóiból, képeiből. A társaság országos szintű tevékenységét Koós-Balázs Eszter ismertette a megnyitó ceremónián. A kiállítást különleges koncert kísérte, japán ihletésű dallamokkal.

A ritkán látható japán babákat a Magyar–Japán Baráti Társaság biztosította
Fotók: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Ehhez alkalmi kórusként Németh Irma egykori móriczos, most 11. osztályos diákjai álltak össze. Két dalt adtak elő kitűnően, és hát miről is szólhatott volna az egyik, ha nem a cseresznyevirágról. Ezt a produkciót a tanárnő hárfán kísérte.A kamarakiállítás megnyitóbeszédét Rohonczi ROHO István képzőművész-tanár mondta. Meglátása szerint aki találkozik a japán kultúrával, először megdöbben, aztán egyben belé is szerelmesedik. Kiemelte, a japánok mennyire másként állnak az időhöz. Rengeteget elszöszmötölnek a virágok elrendezésén (ikebana), egyszerű papírlapokat hajtogatnak addig, amíg valami ismert formát nem ölt (origami). A zen-buddhizmussal, a sintoizmussal találkozva még jobban meglepődünk, hogy ebben az európai, zaklatott, rohanó világban létezik egy olyan is, amelyben nyugalom van. És ez a nyugalom belülről fakad.

A könyvtárban a papírszínházi bemutató mellett origamit is hajtogathattak a gyerekek

A japán kultúrára világszerte kultuszként tekintenek, mert képesek voltak megőrizni a hagyományaikat. A magyarok számára is ez lehet a tanulság, hogy saját kultúránkat hogyan tudjuk megőrizni és továbbvinni. Ezt megtanulhatjuk a japánoktól. Mert nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök is követtek.

A japán napok rendezvényei már lefutottak, ám a különleges babakiállítás az MMK-ban és a japán képek tárlata a zeneiskolában még egy darabig megidézi azokat.

A zeneiskolában a tárlatmegnyitón japán dalokat énekelt a kórus, amit Németh Irma kísért hárfán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában