közösségépítő minifesztivál

2019.04.29. 07:00

Az ötödik: jubilált az Újtelepi piknik

Az Városvédők Újtelepért Egyesület szombaton rendezte meg az Újtelepi piknik névre keresztelt szomszéd­ünnepet.

Tóth Alexandra

A borongós idő ellenére is bőven akadt látogató az egykori népfőiskola területén megrendezett Újtelepi pikniken. A piknik egyik szervezője, Nyári Ilona, vagy ahogy mindenki ismeri, „Nyári Ica” azt mondta tizennyolc asztalfoglalásuk érkezett, ami megközelítőleg 160 embert jelent. A piknik évről évre több városrészi lakost vonz, a szervezők pedig minden alkalommal igyekeznek valami újdonságot csempészni a programok közé. Idén például az eddigiekben megszokott süteményverseny mellett főzőversenyt is hirdettek a szervezők, az elkészült étkek közül pedig a legjobbakat díjazták is.

A rendezvényre javarészt újtelepi kézműves iparosok és újtelepi gyökerekkel rendelkező fellépők járnak, szinte kivétel nélkül és minden évben egyre többen jelentkeznek. A szórakozni vágyók számára pedig minden ingyenes: a palacsinta, a lángos, az asztalok, ami mellett főzőcskézhetnek a társaságok. Ica azt meséli, a piknik költségeit az újtelepiek által befizetett működési támogatás, az újtelepi vállalkozók felajánlásai, pályázati összegek és Dunaújváros MJV önkormányzatának támogatásából tudják fedezni.

A rendezvényen megjelent Cserna Gábor polgármester is és köszöntötte a résztvevőket. Egy Kazinczy idézettel indított: „Jót s jól, ebben áll a nagy titok”. Ahogy fogalmazott, a Városvédők Újtelepért Egyesületnek sikerült megfejteni ezt a nagy titkot, hiszen már ötödik éve szervezik meg a pikniket, és szemmel láthatóan egyre inkább nő az igény erre és a hasonló kezdeményezésekre. Kiemelte, mennyi közösségépítő, városszé­pítő megmozdulása volt már a városrésznek, és megtudtuk azt is, hogy jelenleg is több pályázatuk van folyamatban. A polgármester, miután mindenkinek jó szórakozást és kellemes időtöltést kívánt, segítőivel együtt szétosztotta az önkormányzat ajándékát: a gyerekek jégkrémet kaptak, amelyből minden jelenlévő apróságnak jutott.

A programokat ismét igyekeztek úgy összeállítani, hogy minden látogató megtalálja számításait. A gyerekek örömére a rendezvény ideje alatt üzemelt két légvár, kérhettek arcfestést, és a kiélhették kreativitásukat a kézműves-sátorban. Kisvonat járta folyamatosan Újtelepet, ami elment azokra a területekre, utcákra is, amiről talán még maguk az újtelepiek sem tudtak.

Zenés fellépők követték egymást az iskola udvarán, bemutatkoztak hagyományőrző íjászok, sőt, akinek kedve volt, maga is kipróbálhatta magát a sportban. Az egészségsátorban vércukorszint-mérést, talp­vizsgálatot, vérnyomásmérést végeztek dr. Kemény János és az Egészségház jóvoltából, valamint kint állomásoztak a Dunaújvárosi Bűnmegelőzési Alosztály kollégái is egy „BikeSafe”-ponttal, ahol, aki szerette volna, regisztráltathatta saját kerékpárját, így ha esetleg valaki eltulajdonítaná azt, nagyobb eséllyel találja meg és juttatja vissza a rendőrség a lopott kerékpárt a gazdájához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában