Kecskés Rózsával beszélgettünk

2019.04.02. 14:00

Az autisztikus spektrumzavar egy fejleszthető állapot lehet

Nem betegség, inkább egy spektrumzavar, ami több szociális funkciót érint. Kialakulásának számtalan oka lehet, a legfontosabb viszont az, hogy megértsük az ezzel élők helyzetét.

Tóth Alexandra

Az autizmus kapcsán a legtöbb embernek egyből a Rain man-ből ismert Raymond Babbit jut eszünkbe, ám a Dustin Hoffmann által alakított legendás karakter csak egy oldalról mutatja be az autizmust, és annak a ritkább, savant szindrómával párosuló verzióját.

A zavar általában nem ilyen filmesen varázslatos. Kecskés Rózsa, a Jószolgálati Otthon vezetője azt mondta, az autizmussal élők problémái elsősorban a szociális kapcsolataikban csúcsosodnak ki, mindemellett az intézményükbe járó fiatalok mindegyike még értelmi fogyatékos is, egy kivétellel. Az autista fiatalok speciális bánásmódot igényelnek. Kis csoportokban foglalkoznak velük, öt fiatalra két dolgozó jut. Velük ingerszegényebb, nyugodtabb környezetben dolgoznak, és még arra is figyelnek, hogy a helyiség berendezésében se legyen semmi zavaró. Az autisták ugyanis kiemelten érzékenyek a különböző környezeti ingerekre: hangok, fények, emberek – szinte bármi válhat „túl sokká” számukra.

Kecskés Rózsa Fotók: Hankusz Kálmán

„Alapvetően szeretnek elvonulni a saját kis világukba, de olykor nem is tudjuk, mi zajlik bennük, amitől esetleg dührohamuk lesz” – meséli az intézményvezető. A közösség viszont kifejezetten jót tesz valamennyiüknek. A napköziotthonban lehetőségük nyílik a társas kapcsolatok építésére, ami egyébként oly nehezen megy nekik. Az autizmus ugyanis nagyban korlátozza a társasági életet – ezek az emberek nem értik mások gesztusait, mondanivalójukat, szándékait, hacsak azok nem nagyon konkrétak – és sokszor még talán úgy sem. A társaság sokszor kifejezetten zavarja őket, kerülik a nyüzsgést. Ennek ellenére rossz stratégia teljesen elzárni őket a világtól. Kecskés Rózsa azt mondja, azok az autisták, akiket a szülők gondoznak, és a szűk családi körön kívül nem nagyon találkoznak emberekkel, nem érik őket ingerek, nem jól fejleszthetők. Nincs lehetőségük készségeik kibontakoztatására, sem kicsit kiszabadulni saját világukból, így helyzetük rosszabbodhat is. Gyakrabban fognak rombolni, önsorsrontó magatartást folytatni.

Pillanatkép a tavalyi Ragyogj kékben! rendezvényről

A jószolis autisták viszont fejlődőképesek. Az állapotra jellemző az ismétlődő, motoros, babráló mozdulatok végzése, épp ezért kifejezetten szeretnek alkotni, sokan találnak örömöt a kézműves-foglalkozásokban. Jellemzően szeretik a zenét, ahogy Rózsától megtudtuk, mindannyian másfélét, de megtalálják a módját, hogy mindenki kedvenc számai elhangozzanak a nap folyamán. A fiatalok napirendje egyébként nagyon egzakt, változásoktól mentes. Erre azért van szükség, mert a jól ismert állandóság ad egyfajta nyugalmat az autistáknak, valamint azért is, mert a már ismertetett belső világukba oly mértékben képesek elmerülni, hogy e nélkül nem tudják kielégíteni alapvető szükségleteiket. Ha nem figyelnek rájuk a jószolis dolgozók, otthon pedig a családjuk, akkor képesek elfelejteni akár enni, inni is.

A nehézségek ellenére viszont a törődés, a gondozók szakmai alázata, türelme és szeretet csodákra képes. A Jószolgálati Otthon autistákból álló zenekara valamennyi rendezvényükön fellép, és akik látták már őket szerepelni, nem gondolnák, hogy nehézségük lenne a közönséggel. Nem látszik rajtuk izgalom, sőt, inkább mosolyognak. Rózsa szerint azért, mert nagyon szeretik a zenét, és a napköziotthonban megtanulták, hogy amit szeretnek, ami ad nekik valamit, azt őrizzék meg.

Az autizmusnak viszont ezer arca van. A legenyhébb változata az úgynevezett Asperger-szindróma. Aki ezzel él, az élet valamely területén nagyon magasan fejlett, a társas kapcsolatok értelmezése, a szociális életben való megfelelő funkcionálás azonban borzasztóan nehéz számukra. Ezzel a szindrómával azonban lehet teljes életet élni. Ha valaki tudja magáról, hogy aspergeres, egy idő után meg tudja tanulni azt is, hogyan kezelje a saját állapotát. Természetesen a rokonok, barátok támogatása itt is elengedhetetlen, de ha megvan az optimális háttér, akkor a munkaerőpiacon való elhelyezkedés sem lehetetlen feladat egy aspergeres számára.

Az autiszikus spektrumzavar tehát egy igazán széles skálán mozgó állapot, ami sokféle arcot ölthet. Szakértői segítséggel ezek az emberek is kihozhatják magukból a maximumot, megtanulhatnak olyan szituációkat kezelni, amik számunkra alapvetőek, számukra viszont óriási megpróbáltatásnak számítanak. Április 2. az autizmus napja. Aki ma szeretné empáti­áját kifejezni az autizmussal élők iránt, viseljen kéket.

Ragyogj kékben, Dunaújváros!

Az autizmus szemléletformáló fesztiválját idén április 4-én, pénteken rendezik meg a Városháza téren. A gyülekező 13.45-kor lesz majd, kettőkor pedig kezdődik a Kék hangok koncert, fellép a Jószolgálati Otthon autista kórusa, őket pedig Cserna Gábor köszöntő beszéde követi. A nap során fellép még a Széchenyi kórusa, a Violin művészeti iskola táncosai, lesz zumba és modern tánc is a nap folyamán. Egész délután kézműves-foglalkozások lesznek, fényfestés, kutyás bemutató, többféle műfajban zenélő előadók koncerteznek majd, és természetesen idén is összeáll majd a jól ismert kék élő puzzle is. A rendezvény egészen fél nyolcig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában