jövő nemzedék feladatai

2019.03.22. 09:00

Koszorúztak és interaktív előadásokat tartottak

Önök tudják, hogy a víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja? A Föld felületének 71%-át borítja víz, ennek mindösszesen kb. 2,5%-a édesvíz, a többi sós víz.

V. Lajkó Anita

A Beszédes József Általános Iskola tanárai és diákjai március 20-án emlékeztek meg a fenntarthatósági hét keretén belül a víz világnapjáról. Az iskola névadója ismert vízépítő mérnökként tevékenykedett a 19. században, nevét viseli a dunaföldvári híd is.

Az esemény főszervezője Sződi Imre, aki a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének elnöke volt 1997 szeptembere és 2006 októbere között. Vezető társaival 11 évvel ezelőtt hívták életre a Nyugdíjas Víztársulati Vezetők Klubját (NYVVK). A Budapestre bejegyzett klub jelenleg 34 tagot számlál, köztük találunk dunaföldvári és dunaújvárosi szakembereket is. A Beszédes József Általános Iskolával 2017-ben tartották az első közös megemlékezést. 2019-ben – immár hagyományt teremtve – harmadik alkalommal ünnepelték a víz világnapjával és a fenntarthatósági héttel egybekötve az iskola névadóját.

Koszorúzás a Beszédes József Általános Iskola névadó emléktáblájánál
Fotó: VLA

Az ünnepi köszöntőket Keresztesné Katona Mária, a Beszédes József Általános Iskola tagintézmény-vezetője, valamint Sződi Imre mondták el. Ezt követően koszorúzást tartottak az iskola falán elhelyezett névadó emléktáblánál valamint a Kossuth Lajos utcában található hajdani Beszédes-háznál. A kihelyezett koszorúkkal tiszteletüket rótták le az iskola vezetőin és a NYVKK tagjain kívül Dunaföldvár önkormányzata, a Magyar Hidrológiai Társaság Dunaújvárosi Szervezete, a KDT Vízügyi Igazgatósága és a Mezővíz Kft. is.

A koszorúzást követően az események párhuzamosan folytatódtak. Az általános iskola 5. osztályosai (70 diák) és kísérő pedagógusai a Stefánia állóhajón hallgathattak meg egy rendhagyó természetismereti órát a vízi közlekedés fejlődéséről. Az előadó Bogáth Jenő, az NYVVK felügyelő bizottságának elnöke volt, aki interaktív módon, kérdezz-felelek típusú előadással igyekezett alkalmazkodni a mai kor gyermekeihez.

A párhuzamos időben zajló esemény másik színtere a Magyar László Gimnázium 7. a osztályának tanterme volt, ahol a gimnazisták legkisebbjei (32 tanuló) Fehér Ferenc, okleveles építőmérnök, címzetes egyetemi docens színes előadását hallgathatták meg szintén a víz és közlekedés témakörében.

Az ünnepség alatt többször elhangzott, hogy a víz éltető erő, igazi kincs, amelynek nemléte akkor tűnne fel igazán, ha hiányt szenvednénk belőle. Hiszen mindannyiunk számára köztudott, hogy élelem nélkül napokig kibírja az emberi szervezet, de egészséges ivóvíz hiányában rohamosan összeomlik. Figyelmeztető jel lehetett az emberiség számára, hogy 2018-ban a dél-afrikai Pretoriában bekövetkezett az úgynevezett zéró-nap, azaz elfogyott az ivóvíz, kiapadtak a víztározók. Négymillió ember került kritikus helyzetbe. A természet akkor „megkegyelmezett” az embereknek, mert a május végi esők (részben) feltöltötték a tározókat. A dél-afrikai eset bizonyára nem lesz egyedülálló a világon, hiszen jelenleg a klímaváltozás korát éljük, és hazánkban is egyre többször alakulnak ki szélsőséges időjárási helyzetek. Meg kell tanulnunk, hogy törődjünk a vizek megtartásával és észszerű felhasználásával. A mai nemzedék ifjainak szinte bizonyos, hogy lesznek kihívásai a környezettel – ezen belül a vizeinkkel – szemben is.

A víz világnapja alkalmából nemcsak Beszédes József szellemiségéről, a víz erejéről és fontosságáról, hanem az elkövetkező nemzedék(ek)re váró feladatok szükségszerűségéről is hallhattak az általános iskola és a gimnázium ifjú diákjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában