kerek évforduló

2019.03.04. 14:00

Három évtizeddel ezelőtt vált újból várossá a település

A település újból várossá alakulására, valamint az azóta eltelt három évtized munkájára és eredményeire egy rangos eseménysorozattal emlékeztek meg Dunaföldváron a Művelődési Központban az elmúlt hétvégén.

Balogh Tamás

A rendezők nagy örömére már pénteken, az első ünnepi események is telt háznyi érdeklődőt vonzottak a Művelődési Központba. 30 év 300 fotó. Ez annak a kiállításnak a címe, amelyet Pataki Dezső, az intézmény igazgatója nyitott meg, és amit az érdeklődők az épület aulájában tekinthetnek meg. A Harmincévesek köszöntése... Erre a különleges ceremóniára a város vezetése azokat a dunaföldváriakat hívta meg, akik a nevezetes 1989-es évben születtek. A szép számmal megjelent, a várossal egyidős fiatal hölgyeket és urakat Horváth Zsolt polgármester köszöntötte.

Horváth Zsolt polgármester mellett a díjazottak és a posztumusz kitüntetést átvett hozzátartozók: Antal Ferencné, Bognárné Balogh Andrea, Márton Zoltán, Hoffmann János, Kulcsár Szabolcs, dr. Kiss Árpád és dr. Süveges Árpádné alpolgármester
Fotó: Laczkó Izabella

 

A színpadra együtt lépő derűs hangulatú népes társaság jól szemléltette az eltelt harminc évet. Az akkori csecsemők mára érett, felnőtt emberekké váltak, és ahogy a településük, ők is készen állnak a sikeres jövőjük megteremtésére. Egy emelkedett hangulatú kulturális programmal a Dunaföldvár város három évtizede című könyv bemutatójával folytatódott az este. A főszereplők az alkotók, L. Mészáros Irma, Lukácsi Pál, Bognár Zoltán voltak. Az ő derűs, az alkotás soha nem látott tempóját és érdekességeit felidéző beszámolójukat kellemes keretbe foglalta Deák Adrienn hegedűjátéka, akit Perémi Erzsébet kísért zongorán. Méltósággal adtak számot a dunaföldváriaknak a város egykori és mai vezetői egy emberöltőnyi korszakról, a város utóbbi harminc évéről. Az ünnepi program a művelődési központban zajlott, szombat este.

A közönséget a városról készült imázsfilmmel fogadták. Az eseményen elsőként Nagy Gáborné, a város korábbi, majd Horváth Zsolt, a jelenlegi polgármestere mondta el az ünnephez fűződő gondolatait. Ezután az elmúlt három évtized helyi életét összefoglaló fi lmet mutatták be. Az esemény a csütörtökön lebonyolított várostörténeti vetélkedő eredményhirdetésével folytatódott, majd a Beszédes József Általános Iskola – Kicsinyek Kórusa lépett színpadra, Telekiné Rábai Melinda vezetésével. A Dunaföldvár Sportjáért és Dunaföldvár Gyermekeiért díjak átadása után a közönség nagy tapssal köszönte meg Teleki Gergő zongoraművész bravúros előadását. Majd a Posztumusz Dunaföldvárért Emlékérem és Dunaföldvárért Emlékérem átadása következett. A programot a Posztumusz Dunaföldvár Díszpolgára és a Dunaföldvár Díszpolgára díjak átadása követte. Méltó befejezésként végül az Ördögszekér Táncegyesület műsorával zárták az estet.

Kitüntető címeket adományoztak az ünnepségen

Dunaföldvár Város Önkormányzatának képviselő-testülete kitüntető címeket adományozott az arra érdemeseknek. Márton Zoltánt a Dunaföldvár Város Díszpolgára, a néhai Antal Ferencet a Dunaföldvár Város Posztumusz Díszpolgára címmel tüntették ki. Kulcsár Szabolcsnak a Dunaföldvárért Emlékérem, a néhai Kiss Évának a Posztumusz Dunaföldvárért Emlékérem kitüntetést adományozták. Bognárné Balogh Andreát Dunaföldvár Gyermekeiért, továbbá Hoffmann Jánost pedig a Dunaföldvár Sportjáért kitüntetésben részesítették az ünnepség alkalmából. A várostörténeti vetélkedő díjazottjai: Csesznek Zsófi a, Sörös Ramóna, Varga Dorina, Dubicz Dóra, Kiss Bence, Kiss István, Bertalan Péter, Maronyai Gréta, Csiszár Gréta, Szente Adrienn, Csepeli Dalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában