fontos témákról esett szó

2019.02.28. 12:00

Tudományos konferencia volt a kórházban

A Szent Pantaleon Kórház szokásos havi tudományos értekezletének házigazdája ezúttal az intézmény neurológiai osztálya volt.

Pekarek János

Az ülést vezető dr. Kercsó Anca főorvos sem sejtette valószínűleg előre, hogy ez alkalommal a tudományos értekezletek egyik legaktívabbját irányíthatja. Talán azért, mert igen gyakori (és sajnos egyre gyakoribb) betegségekről beszéltek, a többi között némely szakterületről az ország élvonalába tartozó orvosok.

Az egyik ilyen a stroke (valamely agyterület vérellátásának az agysejtek pusztulásával együtt járó vészes leromlása) volt. A szakterület specialistái tartották a két első előadást, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetből (OKITI), amit a köznyelv röviden és nem teljesen pontosan csak az Amerikai úti idegsebészeti klinikaként ismer.

Dr. Frendl Anita a Thrombolysis és a thrombectomia metszete című előadásában vázolta a legújabb amerikai kezelési irányelveket, amelyek alkalmazása még a fővárosban sem nevezhető mindennapos gyakorlatnak.

Dr. Kis Balázs Acut ischemias stroke endovascularis ellátásának irányelvei című előadásából annyi még számunkra, a témában a népszerű ismeretterjesztés szintjén sem járatos szemlélőknek is kiderült, hogy a dunaújvárosi kórház és az OKITI között viszont mindennaposnak nevezhető, élénk és gyümölcsöző szakmai együttműködés áll fenn, a többi között a betegekről kép­alkotó eljárással készült felvételek elemzésében.

Az is roppant tanulságos volt, hogy a dunaújvárosi és a budapesti orvosok milyen élénk és elmélyült vitát folytattak néhány felmerült szakkérdésről.

Szó volt a Parkinson-kórról (bírjuk dr. Tóth Mária főorvos ígéretét egy hosszabb beszélgetésre), a mély agyi stimulációról dr. Finta Lehel adjunktustól, és az ötvenéves epilepsziagondozóról is.

Kiemelt képünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában