közeleg a határidő

2019.02.02. 20:00

Mi leszel, ha nagy leszel? – pályaválasztás előtt a középiskolások

Nagy döntés előtt állnak a középsikolás diákok. Alig több mint két hét múlva kell leadniuk azt a listát, amelyben megjelölik azokat az intézményeket, szakokat, ahol 2019 őszétől tanulni szeretnének.

Morva Dávid

Biztosan mindenki emlékszik arra, amikor gyerekkorában a „felnőttek” feltették számára a világ legirrtálóbb kérdését ami így hangzott:

„Mi leszel, ha nagy leszel?”

- gyermekfejjel még sokkal egyszerűbb volt megválaszolni ezt a kérdést, hiszen a vadászpilótától kezdve egészen a „jedi lovagig” minden elérhető volt határtalan képzeletünknek köszönhetően.

Felnőtt fejjel – pontosabban végzős diákként – azonban sokkal nehezebb egy elérhető, ralista választ adni a feltett kérdésre. Holott a társadalom – és az Oktatási Hivatal – éppen ezt várja azoktól a fiataloktól, akik 2019 szeptemberétől valamelyik felsőoktatási intézmény hallgatójának szeretnék mondani magukat.

Gentischerné Dani Zita az intézmény megbízott vezetője bízik a diákokban. Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Közelegő határidő

Az első lépés ahhoz, hogy a tanulók részt vegyenek a felsőoktatási felvételi procedúrában, a jelentkezés leadása. Erre a végzősöknek február 15 -ig van lehetősége. A diákoknak ekkor kell rögzíteni az E-felvételi rendszerben azokat az egyetemeket, főiskolákat és szakokat, ahová jelentkezni szeretnének. A közelgő határidő apropóján a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumban érdeklődtünk a diákoknál arról: hol, hogyan, miként képzelik el a jövőjüket 2019 őszétől.

Az intézményben 105 a végzősök létszáma, ennyien tehát biztosan érettségiznek majusban, továbbá előrehozott érettségivel is sokan megpróbálkoznak, emiatt az iskola vezetése nagy hangsúlyt fektet a diákok felkészítésére. A tizenkettedikes diákok számára a kötelező érettségi tantárgyakból tartanak foglalkozásokat. Emellett a 11-12-es évfolyamokban folyamatosak az emelt szintű felkészítő csoportok működtetése. Gentischerné Dani Zita az iskola megbízott vezetője kiemelte, az intézmény tanulói élnek a lehetőséggel:

„Úgy érzem összességében elmondható, hogy tizenkettedik év végére azért a diákok 80-90%-a tudja azt, hogy milyen irányban és melyik felsőoktatási intézményben szeretne továbbtanulni. Nagyon ügyesen számolgatják maguknak a pontokat és tudatosul bennük az, hogy melyik iskolához, mit kell teljesíteniük, ezeket az információkat felhasználva tanulnak célirányosan a mindennapokban.

Hogyan legyünk PONTosak?

Az érintettek minden bizonnyal kívülről fújják a hatályos pontszámítási rendszert, de azok akik ezzel nincsenek tisztában, vagy pusztán érdeklődnek a téma iránt, álljon itt egy rövid összegzés arról hogyan, miként érhető el a 2019-es felsőoktatási felvételin a maximális 500 pont.

Fontos, hogy a végzősök középiskolai érdemjegyeikkel (magyar nyelv és irodalom, történelem, matemtika, idegen nyelv, választott természettudományos tárgy utolsó két évfolyam, év végi osztályzatát átlagolva) valamint az érettségi átlagával összesen 100+100 pontot szerezhetnek.

Ehhez hozzátarjön még az érettségi pont is amelynek kiszámításakor az intézmények annak két érettségi vizsgának a százalékos eredményét veszik alapul, amely a kiválasztott alap- vagy osztatlan szakon kötelező vagy választható. Tárgyanként maximum 100 pontot lehet szerezni, így összesen 200 pontot.

A többletpontokból maximum 100 szerezhető többek között azemelt szintű érettségivel, nyelvizsgával illetve a különböző sport-és tanulmányi versenyeken elért eredményekkel, illetve az esélyegyenlőségi pontokkal.

Fontosabb dátumok

A február 15-i dátumról fentebb már írtunk. A másik fontos februári dátum, február 20. eddig kell hitelesíteni a jelentkezést, amit meg lehet tenni az Ügyfélkapun keresztül vagy a kinyomtatott, aláírt hitelesítő adatlap postára adásával. Fontos, hogy a jelentkezés hitelesítés nélkül érvénytelen. Legközelebb április 19-től lesz teendője a diákságnak, megkezdődik ugyanis az E-felvételi ügyintézési időszak. Ettől a naptól kezdve folyamatosan nyomon követhetőek többek köztt a rögzített adatok, valamint a vizsgaeredmények is.

A 2019-es írásbeli érettségi a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal, már május 3-án megkezdődnek, a szóbeliket az emelt szinten érettségizők kezdik június 5-től.

Június 26-ig kell megérkezzenek a hiánypótlási felszólítások Amennyiben a felvételi jelentkezési kérelmét valaki hiányosan nyújtotta be. Július 10. ha valaki a felvételi kérelem benyújtását követően szerzett meg valamely dokumentumot (például a nyelvvizsgát) annak másolatát eddig kell benyújtania. Szintén július 10-ig van lehetőséget a képzési sorrend módosítására. Július 24. a ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetésének időpontja, amelyet augusztus 5-ig tesznek közzé az E-felvételiben amiről e-mailben is tájékoztatják a diákokat. Erről egyébként augusztus 8-ig a felsőoktatási intézmények is értesítik az érintetteket postai úton vagy e-mailben. A döntés ellen, a közléstől számított 15 napig van lehetőség fellebbezni.

A diákok tudják mit akarnak, az osztályfőnök bízik bennük

Sudár Lilla, 12.C Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Sudár Lilla (12.C): Nekem mindig nagyon szimpatikus volt a matematika, emiatt ez volt az egyik amivel szeretnék a jövőben foglalkozni. A másik hozzám közel álló tantárgy az idegennyelvek, azon belül is a német nyelv. Így arra jutottam, hogy valami pénzügyi pályával szeretnék foglalkozni. Az iskolák közül pedig a Corvinus Egyetem fővárosi és székesfehérvári campusa illetve a Budapesti Gazdasági Főiskola ami tetszik.

 

Zsurbej Jázmin 12.C Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Zsurbej Jázmin (12.C): Nagyon szeretem a művészeteket, emiatt a MOME-ra szeretnék menni, azon belül is a dizájner szakma az ami érdekel. Azért is választottam ezt az irányt, mert újítő gondolkodást, kreatívitást várnak el az embertől és ez szerintem, illetve a tanáraim szerint is az erősségemnek számít. Bennem tizenegyedik osztály végére körvonalazódott, hogy ezzel szeretnék foglalkozni.

Horváth Viktor osztályfőnök, 12.C Fotó:Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Horváth Viktor, osztályfőnök 12.C: Számomra nagyon hálás feladat ezt az osztály vezetni. Összességében elmondhatom, hogy tizenkettedikre ez a garnitúra megérezte az érettségi és a pályaválasztás súlyát. A gyerekek túlnyomó többségében kialakult már az, hogy melyik irányba, illetve milyen intézményekben szeretnék tovább folytatni a tanulmányaikat. Mivel ez az osztály humántagozatos, ezért a többség ebbe az irányba szeretne továbbmenni. Úgy gondolom a diákok megértek az előttük álló nagy próbákra, bízom benne, hogy sikerrel veszik az előttük tornyosuló akadályokat.

 

vezető képünk archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában