nyugdíj

2019.01.25. 07:14

Számos változást tapasztalhatnak a nyugdíjbiztosítási szakterületen

Számos változás lépett életbe 2019. január elsejétől a nyugdíjbiztosítási szakterületen.

FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

A Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Társadalombiztosítási Osztálya a fontosabb újdonságokat ismerteti az alábbiakban, röviden. Az a saját jogú nyugdíjas, akit a munka törvénykönyve alapján munkaviszony jellegű jogviszonyban foglalkoztatnak, 2019. január 1-től nem minősül nyugdíjasként biztosítottnak, ami azt jelenti, hogy jövedelméből nem vonnak le járulékot. Mivel nem keletkezik járulékalapot képező jövedelme, a nyugellátása sem szünetel, valamint nem lesz jogosult a 0,5 százalékos növelésre sem. Ezek a szabályok az öregségi nyugellátásban részesülőkre és a nők számára 40 év jogosultsági idő alapján megállapított öregségi nyugellátásban részesülőkre is vonatkoznak.

A fenti változások nem érintik a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban, átmeneti bányászjáradékban részesülők foglalkoztatását, és azokat a nyugellátásban részesülőket, akik közalkalmazotti vagy más közjogi jellegű jogviszonyban, illetőleg egyéb biztosítási jogviszonyban állnak.

A dunaújvárosi ügyfélszolgálaton is részletes tájékoztatást kérhetnek a nyugdíjasok Fotó: archív

Továbbra is változatlan az a szabályozás, miszerint az öregségi nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, állami vezetői szolgálati jogviszonyban, köztisztviselőként vagy közszolgálati ügykezelőként közszolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati viszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, ügyészségi szolgálati viszonyban, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti hivatásos szolgálati jogviszonyban, vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll. A nők számára 40 év jogosultsági idő alapján megállapított öregségi nyugdíj meghatározása során a gyermekek otthongondozási díjában eltöltött idővel egy elbírálás alá esik a háromévesnél idősebb, de tízévesnél fiatalabb, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek gondozására tekintettel megállapított gyermekgondozási segélyben eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

Kihelyezett ügyfélszolgálat

A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatala Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztály Egészségbiztosítási Osztályának kihelyezett ügyfélszolgálata a Dunaújváros, Bercsényi utca 2. szám alatt tartja ügyfélfogadását, minden héten csütörtökön, 8.30-tól 12 óráig, és 12.30-tól 15 óráig.

2019. január 1-től az 1955- ben született rokkantsági ellátásban részesülő öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött személyek már nem kérhetik a rokkantsági ellátásuk öregségi nyugdíjként történő továbbfolyósítását abban az esetben sem, ha ez kedvezőbb lenne. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nem nyújthatnak be öregséginyugdíj-kérelmet. Amennyiben azonban a számukra kiszámítható öregségi nyugdíj alacsonyabb összegű, mint a folyósított rokkantsági ellátás, akkor csak az öregségi nyugdíj megállapító határozat kézhezvételét követő 15 napon belül lesz lehetőségük arra, hogy visszavonják az öregséginyugdíj- kérelmüket, és így továbbra is a számukra kedvezőbb összegű rokkantsági ellátás kerül továbbfolyósításra.

Ez azt is jelenti, hogy azok a rokkantsági ellátásban részesülők, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt és az ellátás összege miatt továbbra is rokkantsági ellátásban részesülnek, nem minősülnek öregségi nyugdíjasnak. Felhívjuk az érintettek figyelmét: a nyugdíjbiztosítási adatok egyeztetése során, az 1957–1959. között született korosztály részére, hivatalból, ismételt adategyeztetésre kerül sor, 2019. december 31- ig. Az 1955-ben, és 1956-ban születettek részére nem lesz ismételt adategyeztetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában