kis mesemondók versenye

2018.12.08. 10:00

Mátyásról mesélő gyerekek találkozója

Általános iskolás diákok mutathatták meg mesemondó tehetségüket a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárában pénteken.

Tóth Alexandra

A gyerekek Dunaújvárosból és a környező településekről érkeztek, és nyugodtan mondhatjuk, hogy saját iskolájuk adott évfolyamának ők a legjobbjai, hiszen a nagy verseny előtt már átestek egy előválogatón. Évfolyamonként így egy-egy tanulót küldhettek az oktatási intézmények, viszont ha valamelyik korcsoportból nem volt jelentkező, akkor azt kiválthatták egy másikból. Így annyi kisdiák gyűlt össze a könyvtárban, hogy teljesen megtelt a „nézőtér”.

Rozina magabiztosan, teljes beleéléssel adja elő a Mátyás király megválasztásáról szóló moldvai népmesét
Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

 

Délelőtt az alsó, délután pedig a felső tagozatosok meséltek a zsűrinek és egymásnak. A tematika adott volt: mivel Mátyás király évét írjuk, ezért az igazságos Mátyásról szóló nép- és műmesék közül szemezgethettek a versenyzők. Ez bőséges anyagot kínált, és bátran válogattak az ismert és kevésbé ismert történetek közül a gyerekek. Ha pedig véletlenül többen is ugyanazt a mesét adták elő, akkor – a szájról szájra terjedő történeteknek köszönhetően – sem hallottuk kétszer ugyanazt a változatot.

Az alsósok zsűrije: Könyves Ágnes, Pálfalvi János, Szendrődi Mária

A pontozásnál nem a szöveghűség volt az elsődleges szempont, sokkal inkább a megfelelő meseválasztást, az artikulációt, hanglejtést, hangszínt és a színpadi kisugárzást tartották fontosnak. Az alsósokat Könyves Ágnes, a Pentelei Molnár János Általános Iskola igazgatója és a vegyes kar karnagya, Pálfalvi János, a Versbarátok Klubjának oszlopos tagja, és Szendrődi Mária mesekedvelő, tapasztalt mesemondó zsűrizte, amíg a felsősök tehetségét Kálnay Adél író, költő, Deutsch Beáta és úgyszintén Szendrődi Mária értékelte. A mesemondó találkozón nem az első három helyezésért folyt a „küzdelem”, a legügyesebb mesemondók ugyanis aranyalma díjat kaptak, valamint oklevelet és jutalomkönyvet is.

A gyerekek példás magabiztossággal álltak ki a zsűri és a népes közönség elé, hogy maximum négy percben előadják a Mátyás-mesét, amivel készültek. Egyes produkciókat kifejezetten vastapssal díjaztak, és volt, akinek a meséjén a „versenytársak” is jól szórakoztak.

A ­mesemondó találkozó lebonyolításáért a gyermek­könyvtárosok, Törökné Antal Mária és Pokornyi Orsolya feleltek. Marcsi nénitől megtudhattuk, hogy a mostani mesemondó találkozó már a huszonharmadik, de népszerűsége a gyerekek között töretlen. A kezdés előtt ő is, valamint Szendrődi Mária is elmondott egy-egy Mátyás-mesét saját kútfőből, ezzel is oldva a gyerekek feszültségét.

Nemcsak a mesemondó találkozó, hanem a 2018-as év valamennyi gyermekkönyvtári és cimboraklubos programja a Mátyás-király emlékév köré épült. Ennek alkalmából novemberben az Országos Széchenyi Könyvtár „A Corvina könyvtár budai műhelye” című kiállítását nézték meg, ahol a legkülönlegesebb kódexeket láthatták. A Mátyás-év méltó lezárása volt a mesemondó találkozó, a felkészült tanulóknak köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában