színház

2018.12.05. 11:30

Egy különös előadás a szépségről, amely megöli a szépséget

A közelmúltban mutatta be színházunk a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös produkciójaként Csehov Ványa bácsi című színművét. A rendezőt, Yaroslav Fedoryshynt kérdeztük.

Balla Tibor

– Mennyiben látja másként Ványa bácsi történetét egy ukrán rendező?

– Ványa bácsit, illetve Csehovot nem először rendezem, különböző országokban rendeztem már Csehov-darabokat, nagyon közel áll hozzám. Hogy mitől lesz más ez a Ványa bácsi, arról majd az előadáson meggyőződhetnek. De természetesen ez a Ványa bácsi más, mint az emberek általában, kicsit olyan, mint a fehér holló. Csehov írta erről a darabjáról: a témája a szépség, amely megöli a szépséget. Nagyon szeretnénk Csehov mellé állni, és létrehozni azt az atmoszférát, amit megteremt. Miközben a darab szereplői például teáznak, aközben széthullik a sorsuk, az életük, a lelkük, a szívük. Hogy milyen újdonság lesz ebben az előadásban? Ha ismerik az én, illetve a látványtervező, Alla munkásságát, tudják, mi egy kicsit más stílust képviselünk, mint amit láttunk a magyar színpadokon. Nagyon jó színészeket fognak látni és egy nagyon jó előadást. Bízom benne, hogy jól fogadják majd!

Yaroslav Fedoryshyn, az előadás rendezője
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A színészeket korábban már ismerte?

– Hármójukat igen, velük korábban is dolgoztam már, a többiekkel itt találkoztam először. A színházi munkában éppen az a jó, hogy van, akit tanítani kell, van, akitől tanulni lehet. Nagyon örültem, hogy velünk volt Kútvölgyi Erzsébet, Tímár Éva, Sipos Imre, Erdélyi Tímea, vagy Tarpai Viktória. Tőlük is lehetett tanulni, egy nagyon jó csapat volt. Köszönet jár a munkájukért.

A Ványa bácsi képi világa és hangulata nagyon egyedire sikerült

– Milyen nehézségek adódtak a próbák során?

– Egyetlen nehézsége volt a folyamatnak, mégpedig az, hogy a színészek nagyon elfoglaltak, ritkán tudtunk úgy dolgozni, hogy mindenki ott volt, de azt, amit Vácott elvégeztünk, nagyon jól tudtuk adaptálni Dunaújvárosban.Nem biztos, hogy száz százalékig sikerült megvalósítani, de kilencven százalékig biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában