interjú

2018.12.02. 16:00

Cél, hogy magunkkal ragadjuk a gyereket

A Pannon Oktatási Központ és Magángimnázium idén is megrendezte a rendkívüli kémiaórát, két pedagógus, Kiss Tibor és Dóra Ádám közreműködésével. Kiss Tibortól kértem rövid interjút.

– Immár negyedik alkalommal rendezték meg ezt a programot. Nehéz újabb és egyre érdekesebb kísérleteket mutatni a diákoknak?

– Nem könnyű. Amit az interneten találok jellegzetes kísérletként, vagy amit egyetemek csinálnak meg, azt én is meg akarom és meg tudom csinálni. Ám a legfontosabbakat, legszebbeket szoktuk kiválogatni, és azok nem generálódnak évről évre. Tehát nagyjából 20-22 féle van, amit előadunk. Újabbakat néha találok.

– Mi a céljuk ezeknek az interaktív kémiaóráknak?

– Én három célt fogalmaztam meg: az általános iskolai elméletet gyakorlatban végezzék el a gyerekek, megszeressék a kémiát a kísérletek által, és a középiskolai tananyagba betekintést nyerjenek. Mindenkinek nagyon tetszik a vulkánjelenség, a szárazjeges, az ammónium dikromátos, illetve a gumicukor plusz kálium-klorátos kísérlet. Akik ismerik a kísérlet sorozatot, biztosan ezeket várják a legjobban.

– Ezekben a kísérletekben olyan látványos elemek meg színek vannak, amik így jobban vonzzák a gyerekeket?

– Az igazsághoz hozzátartozik, hogy fel vannak kicsit turbózva. Látványosságra, színre, szagra épülnek. Illatanyagot is lehet a kísérletbe keverni, vagy például ételfestékkel megfestve a vízbe rakjuk a szárazjeget. Sima vízbe is bele lehet rakni, csak az nem látványos. Célunk, hogy a gyereket megfogjuk, és magunkkal ragadjuk ezekkel a jelenségekkel.

– Ezek szerint nem dolgoznak olyan anyagokkal, amelyek használatakor akár baleset is bekövetkezhetne? Volt már erre példa?

– Nem, nem is szabad közvetlenül a kísérletek mellé ültetni a gyereket, mert bármi megtörténhet. Olyasmi is, amire én nem is számítok. Tudom, hogy mi fog történni, tudom, hogy mi történhet, de egy hirtelen robbanás vagy reakció azért megbonyolíthatja az egészet. Mindig odafigyelünk, körültekintőek vagyunk, hogy ne történjen semmi, és vigyázunk mindenkire. Nagyon veszélyes kísérletet nem is csinálunk.

– Végül az utolsó kérdésem, hogy más tudományággal, például a patológiával kapcsolatban, akár egy állatboncolást, nem terveznek a jövőbeli bemutatóórákon csinálni?

– A biológián belül mindenkit a boncolás érdekel, szívesen meg is csináljuk, ezzel nincs is semmiféle probléma, csak egy nagyobb állatnál, például nyúlnál, békánál, galambnál, az ÁNTSZ engedélye szükséges. Viszont egy hal boncolásakor már más a helyzet, nem kell engedély, hiszen gyakorlatilag a húsboltok is feldolgozzák.

Vincze-Hajnal Blanka 9/b

Pannon Oktatási Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában