ízletes túra

2018.11.09. 20:00

Tudni kell értékelni a levelek takarta dús, fehér virágzatot

Szóvá tehetnék, hogy idei portyáink során elhanyagoltuk a karfiolt, a brokkolit, a kelbimbót és a hasonló jótéteményeket, de okunk volt erre, hiszen mindig volt izgalmasabb portéka, amire elcsábultunk. Nem mintha neheztelnénk ezekre a virágfélékre, de eleddig borsos áron kínálták – flegmán át is siklottunk felettük.

Jakab Klára

No de most eljönni érkezik az idő, mert a termelők inkább adják olcsóbban, mintsem a tárolással bajlódjanak, így vehetünk brokkolit már 600 forintért, karfiolt 300-ért, a káposztaféléket s a kel variációit is pár százasért.

Reneszánszukat élik e nem mindig zöld zöldségfélék, hiszen az egészséges táplálkozást hirdetők, a reformkonyhászok, a diétahívők mind esküsznek rájuk, mint elsődleges vitaminforrásra, az ásványi anyagok gazdag tárházára, s a jótékony rostokra. Nem csapjuk be az olvasót, ha azt mondjuk: most kell és lehet olcsón venni és enni e finomságokat.

A brokkoli nem csak ínyenceknek való
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

A karfiol már a középkorban kedvelt eledel volt, a középkor hanyagul elfeledte, s a konyhaművészet reneszánsza csempészte újra asztalunkra. Volt idő, amikor egyenesen a káposztafélék korcsának tartották, ami rá nézvést szomorú, ám mi értékeljük a néhány levélke mögött megbúvó nagy fehér virágzatot, ami csemegék csemegéje lehet főzve, párolva, csőben sütve, savanyítva vagy csak úgy nyersen.

A brokkoli hasonló ízvilágú, de jómagam is idegenkedtem sokáig, mert nehezen tudtam elképzelni, hogyan lehet tisztára mosni, nehogy a parányi bimbók között egy-egy kis tetvecske megbújjon. Aki levelenként szedi szét a salátát, kukacot keresve, az kérem megérdemli, hogy megfossza magát ettől az élvezettől. Ami a tisztítását illeti, egy alapos áztatás megteszi, ha ugyanis bogaras lenne, azt a felszínén látnánk, ott kezdi a lakmározást, nem belül. A brokkoli szárának a vége – a karfiollal ellentétben, ami végig ehető – kesernyés és kemény lehet, ezért bátran vágjuk, amíg könnyen nem szalad a késünk, kellemetlen a tányér fölött szopogatni a szálkákat.

A kelbimbó picike kelkáposzta, gusztusos gombócokat varázsolhatunk belőle akár levesben úszkálva, akár köretnek. Ennél se sajnáljuk a tisztításkor kidobandó leveleket, ezek a gumók egész nyáron (sőt majd télen is) a növény szárán pihennek, kosztot-kvártélyt kínálva hangyának miegyébnek. Ellene a bőséges permetezés hatásos, ami viszont a leveleket is éri. Inkább vegyünk többet, mint hogy mérgezzük magunkat. Gyorsan puhul, ezért ne főzzük szét, csak mintha jakuzziban üldögélne.

Bőségesen használjunk köménymagot és füveket a fűszerezéshez, a puffadás és egyéb alhasi bántalmak megelőzésére, meglátjuk/halljuk: csodát tesznek.

PIACI JELENTÉS

Krumpli/kg 180–280

Vöröshagyma/kg 190–250

Lilahagyma 350-400

Újhagyma/cs 150-200

Kelkáposzta/kg 360–550

Fejes káposzta/kg 300–360

Zeller/db 270

Fokhagyma/kg 1100–1300

Retek/cs 180-200

Saláta/db 220

Spenót/kg 700

Cékla/kg 250

Paradicsom/kg 450–550

Paprika/kg 290–450

Paradicsompaprika/kg 450-580

Zöldpaprika/db 70-100

Zöldség/kg 700–1200

Sárgarépa/kg 350–450

Karalábé/db 200–250

Cukkini/kg 220

Karfiol/kg 550

Brokkoli/kg 600-800

Uborka/kg 350-450

Tök/kg 130–180

Sütőtök/kg 150–350

Fejteni való bab/kg 550

Alma/kg 160–380

Szilva/kg 250–350

Körte/kg 590–650

Szőlő/kg 450-680

Csiperkegomba/kg 700

Laskagomba/kg 1200

Dió/kg 3200-4200

Banán/kg 390–450

Tojás/db 30–45

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában