rászorulóknak gyűjtöttek

2018.11.21. 11:30

Szórakozva jótékonykodtak a hagyományos máltás bálon

Nagy sikerrel rendezte meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat dunaföldvári csoportja az idei jótékonysági Szent Erzsébet-napi bálját november 16-án, szombaton.

L. Mészáros Irma

A földvári önkéntesek nemcsak a rászorulók segítésében jeleskednek, hanem a szervezésben is. A szombaton a Beszédes József Általános Iskola aulájában tartott rendezvényre több mint háromszáz vendég fogadta el a meghívást. Jelen volt Süli János tárca nélkül miniszter, a szomszédos Paks korábbi polgármestere, ifj. Csonka Pál, az MMSz dél-dunántúli régiójának vezetője, Szabó Oszkár Dunaföldvár, Kutas Attila Paks, Vas Huba Solt római katolikus plébánosa, valamint Jendrolovits Gábor, annak a jótékonysági erdélyi Mikulás-túrának a szervezője, amelynek aktív részesei a földváriak is. Érkeztek vendégek a szomszédos településekről, de Pécsről és Budapestről is, sőt ismét egy héttagú küldöttség képviselte a német Niederaibach testvér-máltai csoportját. Ők adományokat is hoztak, amelyeket majd karácsonyra kapnak meg a rászorulók.

A bál alkalom volt táncra, jóízű beszélgetésekre, mulatásra, műalkotások beszerzésére és adományozásra is Fotók: Fabó Ferenc

Jákli Viktor, a rendkívül tevékeny önkéntes csoport vezetője köszöntő beszédében röviden összegezte az idei év legfontosabb eseményeit. Beszámolt ruha-, alma-, tartósélelmiszer- és ételosztásról, zarándoklatokról, a templomi búcsúról, Böjte Csaba ferences atya földvári látogatásáról. Megköszönte a támogatók és az önkéntesek munkáját. Hangsúlyozta, hogy akik a bálra megvásárolták a belépőt, a tombolajegyet, vagy a büfében fogyasztanak, maguk is jótékonykodnak. Sík Sándor versét idézve háláját fejezte ki, „hogy mindig jutott két garasom adni, és nem kellett magamnak kéregetnem”. Szólt az egybegyűltekhez Süli János miniszter is, aki kiemelte: Minden településen fontos, hogy működjön szeretetszolgálat, legyenek példamutató önkéntesek. Olyan emberek, akik úgy érzik, ha nekik jobban megy, vissza is kell adni valamit.

A vendégek visszajelzései alapján a vacsora is nagyon fi nom volt

Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere a belülről jött adakozásra helyezte a hangsúlyt, s Böjte atya szavait idézte. „Én hiába szeretem a szobám csendjében az utcagyereket! Nem arra van szüksége, hogy könnyes, szende szemembe nézzen, hanem hogy legyen kenyér az asztalán, fedél a feje fölött, étel a tányérján, ceruza a kezében, takaró az ágyán, kapjon jó szót, simogatást.” A szeretetszolgálat régiós vezetője, ifj. Csonka Pál örömét fejezte ki, hogy a Dunaföldvár önkormányzatával nemrég kötött hosszú távú szerződés értelmében a Templom utcai egykori iskolai épületben, ahol már folynak a felújítási munkák, végre egy helyen működhet a Támogató Szolgálat és az önkéntes csoport, s helyet kap a raktár is.

Idén tizenöt műalkotás érkezett a hagyományos árverésre
Jákli Viktor (j) ajándékot ad át a német küldöttség vezetőjének

A köszöntők utáni műsorban gyimesi népdalcsokrot énekelt Fafka Júlia, sárközi és szatmári táncot mutatott be az Ördögszekér Táncegyesület, valamint fellépett a Löfan Mazsorettcsoport.

 

Az Ördögszekér táncosai sárközi, szatmári koreográfi át mutattak be
A Löfan mazsorettjei ismét színvonalas produkciót adtak elő

Jótékony célt szolgált a Dunaföldváron és a környéken élő alkotóművészek által felajánlott műalkotások hagyományos árverése is. Idén 15 műalkotás – festmény, fotó, grafika, csontrajz, gobelin – érkezett. A licitálással összegyűjtött összeg 390 ezer forint. A tombolajegyekből több mint 350 ezer folyt be. A tombolatárgyakat vállalkozók, cégek és a bál résztvevői ajánlották fel.

A Schütz Zenekar szolgáltatta a talpalávalót idén is

A hajnalig tartó tánchoz a remek zenét és a nagyszerű hangulatot a palotabozsoki Schütz Zenekar szolgáltatta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában