cimboramulatság

2018.11.07. 10:00

Rendhagyó foglalkozás a gyerekkönyvtárban

Cimbora-foglalkozások rendszeresen vannak Dunaújvárosban és Rácalmáson is, egyetlen hónap sem telhet el anélkül, hogy összegyűlnének a cimborák egy közös kulturális foglalkozásra.

Tóth Alexandra

Ez alkalommal Szent Márton püspök legendája köré épült a hagyományos délután. A dunaújvárosi cimborák Marcsi néni vezetésével szokás szerint a gyermekkönyvtárban idézték fel a jeles naphoz kötődő magyar néphagyományokat. A gyerkőcök egy nagy selyemtakaró köré gyűltek, Marcsi néni pedig kiosztott jó pár cső kukoricát köztük. Hogy miért pont kukoricamorzsolás, azt valamennyi cimbora jól tudta: nagyszüleink, dédszüleink idején egy közösségi programnak számított ez a tevékenység.

Úgy, ahogy akkor is, most is meséléssel telt a morzsolás.

Peregnek a száraz kukoricaszemek
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Amíg járt a gyerkőcök keze, addig Marcsi néni Szent Márton püspök történetét mesélte el a gyerekeknek. Természetesen gyerekbarát stílusban, csak a kellő mennyiségű libát a történetbe szőve. A morzsolós-mesélős rész csupán a bemelegítés volt, ez- alatt a kreatív sarokban már elő voltak készítve a kellékek a továbbiakhoz: libás papírtarisznya, a Márton-napi lakomához elengedhetetlen fogásokat – még nem – tartalmazó menükártya várta, hogy a cimborák alkossanak velük színes papírok és egyéb kreatív kellékek kíséretében. Mivel ezek a foglalkozások nemcsak a játékról szólnak, hanem a cimborák csillapíthatatlan tudásszomjának enyhítéséről is, Marcsi néni meséjére alapozva egy totót kellett megoldaniuk a gyerkőcöknek. Estére mindenki naprakész volt Márton legendájából, és biztos, hogy nagyon jól is szórakozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában