ízletes kalandok

2018.11.27. 14:00

Különleges órán vettek részt a mézfeldolgozó üzemben

Szokatlan zsivaj hallatszott ifj. Jenei Ferenc dunaföldvári méhész mézfeldolgozó műhelyéből. A Beszédes József Általános Iskola 2. a osztályának diákjai Huszárikné Egervári Éva és Móriczné Lengyel Margit tanítónők vezetésével úgynevezett pályaorientációs foglalkozásra érkeztek. Jöttek ahhoz a méhészhez, akinek termékei az Év méze verseny arany, ezüst és bronz minősítését is elnyerték, s aki az elmúlt évben megkapta az Év méhésze elismerést.

L. Mészáros Irma

Fotó: Pixabay

Dunaföldvár Mint a pedagógusok elmondták, a gyerekekkel témahetet tartottak az iskolában: beszélgettek, mesét olvastak a méhekről, megnézték a Maja, a méhecske című filmsorozat néhány részét. Most ifj. Jenei Ferenc mesélt a méhek munkájáról, méhcsaládok életéről s a méhész tevékenységéről. Elmagyarázta nekik, hogyan gyűjtik a méhek a virágport, s megmutatta, milyen munkafolyamatok eredményeként kerül az üvegekbe a folyékony méz. A gyerekek beleláttak a kaptárak belsejébe, a keretekbe. Jöttek is a kérdések: Hogy teszik be a kaptárba? Mit esznek a méhek télen?

Ifj. Jenei Ferenc a mézfeldolgozó üzemben tartott rendkívüli órát – a gyerekek mindenre kíváncsiak, érdeklődők voltak
Fotó: L. Mészáros Irma

 

Érdekesnek találták a gyerekek, hogy a méhecskék hűtik és fűtik is a kaptárt. Kíváncsian szemlélték azt a labirintust, amellyel a kaptár alsó részébe irányítják a méheket. Megnézték a tartályokat, a szivattyút, a mézcentrifugát, megérintették a nagy viasztömböt. Megtudták, miként szedi el a méhész a virágport, miként készül a propolisz, a szárított virágpor, a krémméz. A jól felszerelt műhelyben zárt rendszerben folyik a méz kinyerése. Itt láthattak a gyerekek pergetősort, hőfokszabályozós tárolóedényeket.

De nemcsak a munkafolyamatokról volt szó, hanem még inkább arról, miért fontosak a méhek. Jenei Ferenc elhivatottan hirdeti, hogy a méhekre nem azért van szükség, hogy a méhész jól éljen, hanem azért, mert más megporzó lények nincsenek. Ha nem lennének méhek, nem lenne porzás, eltűnnének a növények, nem lenne táplálékunk – hangzott el. S a gyerekek kérdései alapján érződött, értik, miről van szó. Jenei Ferenc fontosnak tartja az ifjú nemzedékek szemléletének alakítását. A beszélgetés során is kiderült, alapvető, hogy nagy gonddal foglalkozzon a méhész a méhcsaládokkal.

Ahogy korábban lapunknak nyilatkozta: a méheket tisztelni kell. Ha mindent megadunk nekik, ha ők jól érzik magukat, akkor kapunk ajándékot tőlük, a méz csodáját. Ezt a méhek iránti tiszteletet jelzi, hogy ebben a műhelyben az ablakok is kifelé buknak, ha egy-egy méhecske véletlenül bent maradt a keretben, ki tudjon repülni.

A háromszáz méhcsaláddal foglalkozó elsőgenerációs méhész, aki a Dunaújváros és Vidéke Méhész Egyesület és a Szent István Mézlovagrend tagja, rendszeresen jár iskolákba, óvodákba a mézes reggeli programokra, amikor a mézfajtákról és a méz élettani szerepéről beszél, s természetesen mézkóstolást is tart.

A gyerekek aktívan részt vettek az előadáson

A gyerekek figyelmesek, érdeklődők voltak, sok kérdést tettek fel a szakembernek.

Egervári Éva tanítónő szerint több tantárgyhoz is tudják majd kapcsolni a hallottakat. Öröm volt megtapasztalni, hogy a pedagógusok fontosnak tartják a gyermekek ismereteinek bővítését élményekkel összekötni. Ezért mozdultak ki az iskolából, s tavasszal igazi kirándulást is terveznek a méhkaptárokhoz ki a természetbe.

Vezető képünk illusztráció.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában