A közelmúltban köszöntötte jubiláló tagjait a pedagógus szakszervezet

2018.11.27. 17:30

Az Aprók Házában ünnepelték a jubiláló pedagógusokat

A közelmúltban hangulatos ünnepség keretében köszöntötte a város oktatási életében kiemelkedő szerepet vállaló és egyben jubiláló tagjait a Pedagógusok Szakszervezetének helyi vezetősége.

Szabó Szabolcs

Az Aprók Házában rendezte meg hagyományos évadzáró ünnepségét a Pedagógusok Szakszervete. A rendezvényen Pálinkás Eszter és Tótin Szilvia remek fuvola-előadását élvezhették a résztvevők. Az eseményről Haraszti Julianna, az érdekképviselet helyi vezetője tájékoztatta lapunkat. Az alábbiakban az ünnepségen elhangzott méltatásokat olvashatják.

Ötven éve az érdekképviselet aktív tagja Lengyel Gyuláné, aki 1965-től képesítés nélküli tanítóként kezdett el dolgozni Kistápon, majd Bikácson. A Kaposvári Tanítónőképzőben végzett 1969-ben általános iskolai tanítóként. Családjával Dunaföldvárról 1973-ban kerültek Dunaújvárosba, s a Petőfi Sándor Általános Iskolában dolgozott 2004-ig, nyugdíjba vonulásáig.

Ünnepeltek együtt – a szervezők egy-egy szál virággal is kedveskedtek a jubiláló tagoknak Fotó: Zsedrovits Enikő

Újszászi Lászlóné nagycsaládban nőtt fel, fiatalon kezdett el dolgozni egy állami gazdaságban, majd 1960-tól Dunaújvárosban a radari konyha munkatársa volt, 1984-ben került a Gárdonyi Géza Általános Iskolába, ahol takarítóként dolgozott 1994-ig, már 50 éve tagja a pedagógus szakszervezetnek. Csakúgy, mint Nyikos Árpádné, aki 1978-tól dolgozott a Münnich Ferenc, a mostani Széchenyi István Gimnáziumban iskolatitkárként és könyvtárosként. A ´80-as évek közepétől szakszervezeti vezetőségi tagként is tevékenykedett. Aktívan részt vett a dolgozók érdekképviseletében és koordinálta a közösségerősítő programokat. 1984-től több évtizeden keresztül szervezte a tantestületi kirándulásokat. A gimnázium közös rendezvényeire ma is szívesen látogat el, és beszélget a régi kollégákkal.

Távollétében köszöntötték Dani Andrásné óvodapedagógust is, aki betegség miatt sajnos nem tudott részt venni az ünnepségen.

1978-ban lépett be a Pedagógusok Szakszervezetébe Orbán Józsefné óvodapedagógus. 1982-ben férjhez ment, s ide költöztek Dunaújvárosba. Óvodapedagógusként a Kőris utcai óvodában kezdett dolgozni, ahol felismerték, hogy aktív, s igazságos tulajdonságai miatt nagyon alkalmas szakszervezeti titkárnak. Felkérték erre a posztra, s azonnal elvállalta. Rendszeresen eljárt az értekezletekre, kiállt a dolgozókért. A nyugdíjas munkatársait is a szárnya alá vette. 2005-ben ért véget titkári munkássága, mert nagy harcok árán sem tudták megtartani óvodájukat.

Vinklárné Palóczi Zsuzsanna magyar–angol szakos tanár. A Pécsi Tanárképző Főiskolán szerezte első diplomáját magyar–orosz szakos tanárként 1977-ben. Tíz évvel később az ELTE-n angol nyelvből diplomázott. 2003-ban szintén a Pécsi Egyetemen magyar nyelv és irodalomból középiskolai tanári diplomát szerzett. A Petőfi Sándor Általános Iskolában kezdett dolgozni 1977-ben, magyar és orosz nyelvet tanított, majd három év után munkáját a Gárdonyi Géza Általános Iskolában folytatta. 1993 óta tanított a Széchenyi István Gimnáziumban angol nyelvet, valamint magyar nyelv és irodalmat, ahonnan a tavalyi tanévben ment nyugdíjba. 40 éve tagja a pedagógus-szakszervezetnek. Munkája során folyamatosan képezte magát, több éven át a diákönkormányzat vezetőjeként segítette a diákok munkáját.

Lazáné Asztalos Borbála tanító, tanár érettségi után Mezőfalván képesítés nélküli nevelőként lépett be a Pedagógusok Szakszervezetébe 1978-ban. A győri Tanítóképző Főiskola elvégzése után 1982-ben a dunaújvárosi Mező Imre Általános Iskolában kezdte pályáját, majd egy év után férjével Iváncsára költöztek, ahol a mai napig is dolgozik a Dr. Fejérpataky László Általános Iskolában tanítóként, énektanárként. Áprilisban megválasztották a PSZ Dunaújváros Városi és Járási Titkárává és a Fejér Megyei Intéző Bizottság tagjává.

Szintén távollétében köszöntötték Vida Sándornét, aki immáron 25 éve tagja a PSZ-nek.

Hat évtized az érdekvédelmi közösségért

Két olyan kollégát is köszöntöttek az Aprók Házában, akik már hatvan éve aktív tagjai a Pedagógusok Szakszervezetének.

Kapócs Jánosné óvodapedagógus 1966-tól az erőműben dolgozott mint laboráns. Jó munkájáért többször jutalmazták. 1971-től képesítés nélküli óvónőként dolgozott először a radari óvodában, majd a 2-es és az óvárosi óvodában, utána a 19-es óvodába került, annak megszűnéséig. Óvodapedagógusi diplomát 1974-ben szerzett Kecskeméten. 1995 óta nyugdíjas.

Schöffer Ottóné könyvelő is 60 éve tagja a pedagógus-szakszervezetnek. Közgazdasági iskolát végzett, könyvelőként több munkahelye is volt Dunaújvárosban: ruhagyár, takarékpénztár, lakásszövetkezet, majd a Mező Imre Általános Iskolában dolgozott. Innen ment nyugdíjba. Jelenleg is rendszeresen jár könyvtárba, sokat olvas szabadidejében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában