sosem mennek ki a divatból

2018.10.08. 17:30

Immár húsz éve születnek a színes, díszes csodák

Nem mindennapi dolog az, hogy egy lelkes civilekből álló csoport több mint két évtizede fennáll, és még a számos tagcsere ellenére is zavartalanul működik. A Nagyvenyimi Foltvarró Klub huszadik születésnapját ünnepelte a hét végén.

Tóth Alexandra

Dunaújváros Hatalmas, berendezett sátor a nagyvenyimi iskola udvarán, ahonnan lelkes duruzsolás szűrődik ki. Az épület aulájában a legkülönbözőbb használati tárgyak, táskák, neszeszerek, ágytakarók vannak kiállítva, mind-mind kézzel készített, különleges anyagból varrott darab. A Nagyvenyimi Foltvarró Klub találkozója zajlott szombaton délelőtt, ezért a színes kavalkád. A klub ekkor ünnepelte huszadik születésnapját, a nagyszabású ünnepségre pedig az ország minden tájáról érkeztek vendégek.

A meghívottakat Nagyvenyim község polgármestere, Vargáné Kaiser Katalin és a művelődési ház vezetője, Mogyorós Mária köszöntötte. Előttük egy hatalmas születésnapi torta várta, hogy a foltvarrók elnöke, Selmeczi-Kovács Istvánné Irénke felvágja, és közösen elfogyasztják a foltvarrókkal. Irénke könnyekig hatódva mesélt arról, mennyit is jelent számukra a klub. 1998-ban alakultak, és azóta hol többen, hol kevesebben de szünet nélkül a mai napig összegyűlnek a tagok keddenként egy közös varrás erejéig. Irénke 14 éve a csapat vezetője és tagja, és mint mondja, azóta rengeteget tanult ő is és társai is. Senki nem tapasztalt varrónő közülük, mindenki lelkes amatőr, aki tanfolyamok, könyvek és az internet segítségével képezi magát, és mindig szenvedéllyel áll a munkához. Reméljük, sok boldog év elé néznek még a hölgyek.

Húsz év nagy idő egy klub életében, főképp akkor, ha azt leginkább és főleg csak a közös szenvedély tartja össze. Vargáné Kaiser Katalin polgármester köszöntője után felvágták a hatalmas tortát, és szétosztották a csaknem száz vendég között Fotók: Hankusz Kálmán

Szükségmegoldásból divat

A foltvarrás története régre nyúlik vissza, indulása a szövéssel egy időben történt. Ekkor a szegényebb asszonyok a háztartásban használt, praktikus textíliákat maradék anyagok felhasználásával készítették, ami egyben kedvelt időtöltésnek és közösségi élménynek is bizonyult. Később meg-megjelentek a bizonyos tájakra jellemző minták és formák, amik népmese módjára terjedtek az asszonyok között. Mára mindez divattá vált, a technika fejlődése mellett gyorsan és könnyedén készíthetők patchwork-darabok.

Szeretjük, ha egyedi

Bár a fogyasztói társadalom virágkorát éljük, egyre tágabb rétegekben terjed a kézművestermékek divatja, és ezek igen értékesek a felhasználók szemében. A venyimi foltvarrók munkáival sincs ez másképp, falunapokon, karácsonyi vásárokon nagyon keresettek az általuk készített munkák, mert úgy praktikusak és gyönyörűek, hogy biztosan nincs belőlük két egyforma, ráadásul garantált a jó minőség is. A hölgyeket tehát ismerik és szeretik a faluban, sőt, a klub 10. születésnapján tagjait Nagyvenyimért díjjal tüntette ki az önkormányzat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában