kezdj bátran az újraélesztéshez

2018.10.17. 17:30

Az újraélesztés nagyon nehéz munka, de megéri!

Az újraélesztés világnapját tegnap rendezték. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentőállomásain ez alkalomból lehetőség volt az újraélesztés alapjainak elsajátítására.

Pekarek János

Mi a dunaújvárosi mentőállomáson Kiss Miklós állomásvezetőtől és Lampert Csaba gépkocsivezetőtől részesültünk a lehető legalapfokúbb képzésben. Ami azzal kezdődött, hogy megpróbálták eloszlatni azt a – sok emberben meglévő – félelmet, hogy nem eléggé alapos hozzáértésünkkel esetleg kárt teszünk a földön fekvő, magatehetetlen emberben.

Ne feledjük: harminc mellkaskompresszió után két befúvás következik! Egy perc alatt száz mellkasnyomást kell alkalmazni
Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezzel szemben, tudtuk meg, úgy kell megközelíteni a kérdést, hogy ha az illető halott, akkor ártani már nem tudunk neki – csakis használni, még akkor is, ha netán egy rossz mozdulattal eltörnénk a bordáját. Ez szövődmény, és nem műhiba, közölték a szakértők.

A legeslegelső lépés az újraélesztésben, árulták el a mentők, meggyőződni arról, hogy biztonságos körülmények között hajtható végre az újraélesztés! Nincs-e mondjuk egy százkilós véreb a rászoruló mellett?

Lucas 2, a mellkaskompressziós gép munkában az ambu-bábun

Ezután: szólunk a fekvőhöz. Nem válaszol: mellétérdelünk, megrázzuk a vállát. Nem reagál: hátrabillentjük a fejét, hogy szabad légutakat teremtsünk. Megfigyeljük: lélegzik? Emelkedik-süllyed a mellkasa? Érezzük a szájából-orrából kiáramló levegőt? Esetleg megtapintjuk a nyaki verőeret, ha megtaláljuk: lüktet-e?

Ha nem, akkor segítséget hívunk: a mentőket és bárkit, aki hallótávolságban van, majd hozzákezdünk a mellkaskompresszióhoz.

Egymás fölé helyezett, összefont ujjú tenyerünkkel percenként száznyomásos ütemben harminc darab, 4-5 centiméter mély lenyomást alkalmazunk, amit két befúvás követ az orrlyukon át. Mivel ez nehéz munka, két perc múlva cserélünk a segítőnkkel.

Kiss Miklós és Lampert Csaba újraélesztési pózban

Mindezt addig folytatjuk, amíg meg nem érkeznek a mentők, és át nem veszik a feladatot.

Ha sikerrel járunk, azon igazak közé kerülünk, akik megmentettek egy életet. Lehet, hogy senki nem fogja megköszönni nekünk, talán még maga az újraélesztett sem (honnan tudná szegény, ki volt az, aki visszaráncigálta ebbe az árnyékvilágba?), de ez az érzés, mondják a szakértők, önmagában is alkalmas arra, hogy nehéz pillanatainkban örömet adjon.

Az újraélesztés világnapja városunkban egy hatvanöt éves ember újraélesztésével kezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában