Közterületen tilos kedvencünket póráz nélkül vinni

2018.09.20. 17:30

Kutyasétáltatási etikett, avagy így érdemes nevelni az ebeket

Azt tudták, hogy egy friss kutatás szerint körülbelül 3 millió kutya él családban és az emberek 36 százaléka él kutyás háztartásban? Elmondhatjuk, hogy kutyás nemzet vagyunk, és egyre jobban nő a tudatos kutyatartók tábora. Ezen az arányon még van mit javítani, ezért beszélgettem Király Eszterrel, az újvárosi Mancsok Kutyaiskola és Terápiás Központ trénerével.

Varga Zsófia

Dunaújváros Tegyük fel, hogy kezdő kutyatulajdonos vagyok, és először viszem le a kutyafuttatóra négylábú kedvencemet. Mi az, amire oda kell figyelnem?

– Elsősorban a pórázhasználat fontosságát hangsúlyoznám, mert nagyon sok kutyás a városban nincs tisztában azzal, hogy közterületen tilos kutyát póráz nélkül vinni, de nem csak tilos, hanem veszélyes is. Például kiszaladhat az úttestre egy cica után, illetve senki sem szereti, ha a pórázon vezetett kutyájára póráz nélküli kutyák rontanak rá. Nem elvárható egyikünk kutyájától sem, hogy nyugodtan tűrje, hogy gyakorlatilag korlátozott mozgástérrel, egy idegen kutya belemásszon az arcába.

A pórázos kutyák rosszabbul kommunikálnak egymással

Ebből következik, ha kutyám ezt nem tűri és odamorog, vagy odacsíp a másiknak, akkor rögtön az én kutyámat tekintik agresszívnek, pedig nem ő kezdeményezett. Ha az ember lemegy a kutyafuttatóra, és lát egy pórázos kutyát, akkor mindig kösse meg a sajátját és kérdezze meg, hogy odaengedheti-e, ha pedig nemleges választ kap, akkor ne erőltesse, mert nem lehet tudni, hogy a másik kutya miért van pórázon. Előfordulhat, hogy beteg, agresszióproblémás, lehet hogy félős, mert most hozták ki a menhelyről éppen, vagy terápia alatt áll, tüzel. Számtalan oka lehet a póráz használatának. Ha látják, hogy a gazdi a kutyájával félreáll, és megpróbálja a figyelmét elterelni, akkor ne álljanak meg mellettük, valószínű hogy nem véletlenül húzódott félre.

A kistestű kutyákra is ugyanúgy oda kell fi gyelni, mint a nagyobb társaikra Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

– Nagy kutya nagy gond, kis kutya kis gond?

– Amire érdemes odafigyelni kistestű kutyásoknál, hogy ne kapkodják fel a gazdik, ha nagyobb kutyával találkoznak, mert egyrészt bekapcsol a zsákmányösztön, másrészt sok kutyánál éppen abból fakad a viselkedési probléma, hogy rögtön mindenki fölé kerül, és azt hiszi, hogy ő a „király”, felsőbbrendű, belőlük lesznek a kétkilós veszedelmes yorkik, csivavák. A nagykutyások arra ügyeljenek, hogy hiába gondolják úgy, hogy az ő kutyájuk csak játszik, ettől függetlenül egy kiskutyában nagyon könnyen tudnak sérülést okozni. Ha egyik kutya kárt tesz a másikban, akkor a legtöbbször a gazdik ezt lerendezik egymás között, akinek a kutyája megtámadta a másikat, annak illik az orvosi költségeknek egy részét megfizetniük, továbbá lehet jogi következménye is egy ilyen esetnek, hiszen a kutya is tulajdon, azonban szerencsére kevés az ilyen baleset. A pórázos kutyák rosszabbul kommunikálnak egymással, mint a szabadon lévők, azért fontos, hogy ha pórázon engedi össze két gazdi a kutyáját, akkor mindig lazítsák le előtte a pórázt, mert ha megfeszítik, akkor sok feszültséget átvezetnek a kutyába.

Ha megtörténik a baj….

Amikor két kutya összeverekszik, arra kell törekedni, hogy ne nyúljunk közéjük, mert ilyenkor nem tudja a felfokozott állapotában a kutya, hogy kit harap meg, könnyen sérülés lehet a vége. Hatékony megoldás, ha ki tudjuk zökkenteni őket, például valamit megcsörgetünk a fejük fölött, akár egy kaviccsal töltött palackot odadobunk melléjük, vagy egy nagyon hangos kiabálás is segíthet. Nyilván két bull típusú terriert egy átlag gazdi nem tud szétszedni, remélhetőleg aki ilyen kutyát tart, tudja, hogyan kell bánni a kedvencével.

A sárga szalag

A városban még nem elterjedt, de világszerte már sok helyen használják, hogy sárga szalagot kötnek a kutya pórázára, nyakörvére. Ez azt jelenti, hogy félős, vagy rehabilitáció alatt áll, vagy agresszív. Tehát ha ilyen kutyával találkozunk, semmiképpen se engedjük hozzá közel a sajátunkat.

Sokat segíthet a tréning, a foglalkozás

Fontos még a behívhatóság, ha nem tanította még meg erre a kutyáját a gazdi, akkor például 5 méteres futópórázon, vagy flexipórázon vigye le sétálni. Nálunk a kutyaiskolában minden alkalommal gyakoroljuk a behívást, idén külön behívótanfolyamot is indítottunk, 6 héten keresztül csak ezt gyakoroltuk. Nagyon hatékonynak bizonyult ezt a módszer, kapcsolatban vagyok a gazdikkal, és látom például a falkasétákon is, hogy elengedik és szépen jön vissza a kutyájuk. A falkaséta egy szocializációs foglalkozás, minden vasárnap, most egyelőre fél hatkor indulunk és körülbelül egyórás egy ilyen túra. Ahogy egyre korábban sötétedik, mi is korábban indulunk, érdemes a közösségi oldalon követni a kiírást, hogy mikor kezdődik a program, illetve van-e valami változás.

– Dunaújvárosban szerintem odafigyelnek a gazdik, főleg, akik kutyaiskolába is járnak, náluk nincsenek nagy bajok. A kutyafuttatókon sajnos bőven találkozni olyan esetekkel, ami problémát hordoz magában. Van egy kis pitbullom, Honey a neve, még nála is többen pánikolnak, hogy pitbull és biztosan rá fog támadni mindenkire. Nem attól függ, hogy milyen fajta, hanem hogy van nevelve….

A „kakitündér” nem létezik…

A kutyasétáltatás velejárója a kutyagumi, tehát fontos szót ejteni a témáról.

Dunaújvárosban a Duna-part egyes részein, elsősorban a kutyafuttatóknál elhelyeztek szemeteseket, amibe a gazdik, miután felszedték a kutyájuk ürülékét, bele tudják dobni a csomagokat. Egy ideig zacskókat is elhelyeztek ott, azonban annak gyorsan lába kelt, így maradtak a kukák.

Minden méretű és fajtájú kutya „produktumának” a szemetesben a helye, és nem a járdán vagy a fűben, ha erre odafigyelünk, sok bosszúságtól megkíméljük magunkat és a város közterületein gyalogosan sétáló embertársainkat egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában