A gyerekek imádják

2018.09.18. 07:00

A legszebb és a legnagyobb játszótér a szeretetszolgálatnál

A hét végén tartotta negyedik születésnapját a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett dunaújvárosi játszótér. A rendezvényen sok gyerek vett részt a lelkes önkénteseknek köszönhetően. Programokból nem volt hiány, és nem csupán olyan kikapcsolódási lehetőség van a kicsik számára, mint a hasonló eseményeken. A születésnap kapcsán visszatekintettünk az előző három évre, hogy megtudjuk, mindig is így volt-e.

Tóth Alexandra

A Játszva megelőzni programot húsz éve indította útjára a Máltai Szeretetszolgálat azzal a céllal, hogy a panelrengetegben lakó családokat kimozdítsa a négy fal közül, és egyedülálló körülmények között biztosítson lehetőséget arra, hogy ismerkedjenek, sportoljanak, játsszanak és beszélgessenek egymással a gyerekek. A legidősebb ilyen játszótér, a Gyűrű utcai lakótelep szívében már a huszadik születésnapját tartotta nyáron, addig a dunaújvárosi még csak a negyediknél tart.

Gécziné Nagy Zsuzsanna, a játszótér vezetője örömmel tekint vissza a kezdetekre. A játszótér megnyitásának lehetőségét egy uniós pályázaton nyerték, ennek értelmében pedig öt évig kell üzemeltetnie a Máltai Szeretetszolgálatnak az intézményt. Zsuzsanna azt mondja, nagyon bízik benne, hogy az öt év után is lehetőségük lesz újra pályázni a fenntartási jogra, hiszen egy ilyen közkedvelt játszótérnek működnie kell.

Hintázni nagyon jó, főleg, ha van az ember lányának lufi állatkája és anya löki a hintát a magasba Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Zsuzsanna úgy gondolja, a számos máltais játszótér közül a miénk a legnagyobb és a legszebb, a fennállás óta kiváló állapotban várja a négygenerációs közönségét, ugyanis még a középiskolásoknak telepített szerek is megtalálhatók a szabadtéri részen. A játszóház sem csak az óvodásokra és a kisiskolásokra támaszkodik. Zsuzsanna és munkatársai felmérték a játszótéren 50 órás közösségi szolgálatukat teljesítő középiskolások igényeit, akik azt mondták, ők is szívesen kijárnának, ha lenne darts és csocsóasztal. Meghallgatásra talált kérésük, így a játszóházban már erre is van lehetőségük a betérő fiataloknak.

A kötetlen játék mellett heti rendszerességgel tartanak kézműves-foglalkozásokat, társasjáték-délutánokat, és minden ünnepre közösen készülnek, legyen szó húsvétról vagy épp anyák napjáról. Télen az adventi időszak mind a négy hetében készítenek valami ünnepekhez köthető apróságot, és a Télapó is ellátogat december hatodika környékén a játszótéren kikapcsolódó gyerkőcökhöz. Zsuzsanna elárulta azt a kulisszatitkot is, hogy ezúttal egy szilveszteri bulit is terveznek a gyerekeknek, ahol együtt köszönthetik a játszótér ötödik évét.

A Máltai Szeretetszolgálat munkája

A rászorulók, a szegények szolgálatában álló szervezet jelmondata már kilencszáz éve változatlan: „A hit védelme és a szeretet szolgálata.” A segítséget igénylő családok száma nem csökken, így kiemelten szükség van a szeretetszolgálat munkájára. A dunaújvárosi játszótéren és programjain rengeteg önkéntes tevénykedik és dolgozik azért, hogy segíthessen. Zsuzsanna azt mondja, városunkban nagyon sok az önzetlen ember, a raktáruk jelenleg tele van játékokkal és gyerekruhákkal, olyannyira, hogy egy ideig nem is tudnak fogadni újabb adományokat. Önkénteseik segítségével igyekeznek szétosztani azokat a szegény családok között, akik végtelenül hálásak mind az adományozó civilek, mind a máltais dolgozóknak, önkénteseknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában