Tibet volt az első gondolat

2018.08.07. 11:30

Perkátaiként elsőnek járt apa és fia a Mount Everesten

Egy tibeti kalandnak indult, amely további érdekességekkel bővült. Nem először jártak már Kínában, szeretnék minél jobban megismerni a sok­arcú országot.

Horváth Dóra

Az apa-fia páros elárulta, hogy számos érdekes táj szerepel még terveik között Fotó: perkata.hu

A perkátai Pavlicsek Zsolt és fia, Patrik nem első alkalommal járt már Kínában. 2018. július 11-től 23-ig egy izgalmas kalandon vettek részt, amely sok érdekességet tartogatott a számukra: Tibetbe indultak, majd a Mount Everest megmászását tűzték ki célul.

Az utazást nem csupán – ahogy Zsolt és Patrik fogalmazott – a „bakancslistájuk” miatt szervezték, hanem protokolláris feladatot is magukra vállaltak. Az útjuk első néhány napját Pekingben s annak egy városában, Huahsziangban töltötték, amely Perkáta testvérvárosa is. Itt a helyi vezetőséggel volt megbeszélésük a testvérkapcsolat okán. A látogatást követően indultak el Lhászába, Tibet fővárosába, ami egy 4 és fél órás repülőút volt. Zsolt hatodik alkalommal járt Kínában, Perkáta kínai kapcsolatának aktív résztvevője, fia, Patrik végzett BA-s sinológus, aki jelenleg mester szakon tanul Kelet-Ázsia-szakértőnek, duális képzésen. Ő az elmúlt évet az országban töltötte, a Nankingi Normál Egyetem tanulójaként nyelvi gyakorlatot végzett. A tanév lezárását követően csatlakozott édesapjához, hogy együtt fedezzék fel Ázsia ezen területét.

Pavlicsek Zsolt Fotó: perkata.hu

– Tibet volt az első gondolat, az Everest csak másodikként ötlött az eszünkbe, amikor tervezni kezdtük az utat – árulta el Pavlicsek Zsolt.

Pavlicsek Patrik a Nankingi Normál Egyetem tanulójaként nyelvi gyakorlatot végzett
Fotó: perkata.hu

A fővárosban, Lhászában akklimatizálódtak négy napot, az időt főleg a kulturális látnivalók megismerésével töltve. Meglátogattak egyebek között élő buddhista kolostorokat, ahol szertartáson is részt vehettek. Emellett vidéki kolostorokban is jártak, valamint Nyugat-, Dél- és Kelet-Tibetet is bebarangolták. Sikeresen eljutottak az elzárt Himalája természetvédelmi területre is, majd elindultak a Mount Everest felé. Elsőnek Tibet második legnagyobb városában, Sigacében álltak meg pihenni, majd indultak tovább. Az alaptáborba késő este érkeztek meg. Az éjszaka során sokat esett az eső, de reggelre már tiszta égbolt fogadta őket. Ezt követően indultak fel a hegyre, amelynél egészen a határvonalig mentek, ami 5200 métert jelent. E fölé már csak profi hegymászókat engednek, bár ők ketten továbbhaladtak 5450 méterig, ez volt a legnagyobb elért magasságuk. A megmérettetésre természetesen magukkal vitték Perkáta zászlaját is, így perkátaiként elsőnek tűzhették ki azt a hegy oldalába.

Az apa-fia páros elárulta, hogy számos érdekes táj szerepel még
terveik között
Fotó: perkata.hu

Saját elmondásuk alapján nagy élményt jelentett számukra a látvány, a sebes sodrású folyók, amelyek a hegyekből indulnak. Egy teljesen más világba kerültek, ahol mind a környezet, mind az emberek teljesen mások, mint Európában.

– Az ott élők leginkább a mongolokra hasonlítanak, elvannak a saját világukban, a saját vallásukkal, tulajdonképpen ilyen, hogy modernizáció vagy pedig internet, okostelefon nem áll közel hozzájuk – összegezte Patrik a tapasztalataikat. Az apa-fia páros elárulta, hogy számos más érdekes táj szerepel még terveik között, amelyeket szeretnének együtt felfedezni – kiegészülve családjuk további tagjaival is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában