galériával

2018.08.01. 14:00

A cserkésztáborban a közösségi munka mellett a szórakozásra is van idő

Már túl van a félidőn a 20. Közép-európai Cserkészdzsembori, a CEJ (Central European Jamboree), amelyet a Szalki-szigeten rendeztek meg. A közösségi munka folytatódik, ám szórakozásra is van idő.

Balla Tibor

Munkával segítenek önzetlenül!

A tegnapi napon is láthattunk városszerte cserkésznyakkendős csoportokat a városban, hiszen újabb 20-30 fiatal igyekezett az óvodákba, a kórházba, illetve a Jószolgálati Otthon mindkét telephelyére, hogy kétkezi munkájával, önzetlenül segítsen a dzsemborit befogadó városnak. A Jószoli Liget közi telephelyén is húszan tevékenykedtek tegnap délelőtt. A feladat ezúttal a székek, asztalok lemosása, tisztogatása volt, emellett az udvaron a régi szekrényeket szedtek szét, a lányok pedig ablakot tisztítottak az intézmény területén.

Az árnyas fák alatt a függőágyban jólesik a pihenés

Zene, mint közös hang

Persze, ha a Jószoliról van szó, egészen biztosan szóba kerül a zene is, ahogyan tegnap is előkerültek a hangszerek.

A cseh cserkészek saját nemzetük dalaival szórakoztatták az otthon lakóit, a jószolisok pedig a magyar zenékkel ismertették meg őket.

Négy szekció

Ám a négy cserkészszekció számára nem csak a munkát jelenti a tábor. A „cserkészet új hullámokon” mottó jegyében zajló táborban a WAVES (hullám) mozaikszó betűi szerint osztották négy részre a táborlakókat, a W a water, vagyis a víz, az A az awareness, vagyis a tudatosság, a V betű a V4-eket jelenti, az E az energia, az S pedig a social mediát jelenti.

Cal Mcdonagh Írországból érkezett Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Ez a négy szekció rotációban minden nap mással foglalkozik. Ennek nagy részét persze a kikapcsolódás teszi ki. Erre kiváló helyszínt szolgáltat a tábor területén elhelyezkedő „pláza”. No, ne a bevásárlás katedrálisára gondoljanak, a cserkészpláza leglátványosabb pontja a magasba törő mászófal. Ugyancsak ezen a területen zajlik egy harci játék, amelyben nyilakkal igyekeznek a másik célpontjait kilőni. Ám eközben a biztonságos, tompa hegyű nyílvesszők „áldozatául” válhatnak maguk is. A chill-out sátorban megpihenhetnek, a zenesátorban hangszerek várják őket, de van társasjáték sátor is, és olyan is, ahol a rádióamatőr tevékenységgel ismerkedhetnek meg.

harci játék nyíllal nagyon népszerű volt

18 országgal beszélt

Még saját hívójele is van a tábornak, a HG18CEJ, amely oly népszerű, hogy Kiss József rádióamatőr ottjártunkkor már azzal dicsekedett, hogy már 18 országgal beszélt. Persze vannak csocsóasztalok, darts, frizbi, kézművessátor, a vízen pedig egy „kereskedőjáték” zajlik. Mindez vidáman, nyugalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában