A JOGÁSZ VÁLASZOL

2018.08.05. 15:00

Az életjáradéki és a tartási szerződésről

Egyre többször fordul elő, hogy beteg vagy idős emberek tartási vagy életjáradéki szerződést kötnek olyan személyekkel, akik ellátják, gondoskodnak róluk.

duol

Ezen szerződés megkötését minden esetben írásban kell megkötni. Az életjáradék általában rendszeres havi gyakorisággal pénzfizetés formájában történik. Tartási szerződés esetén a tartásra kötelezett az eltartott körülményeinek és szükségleteinek megfelelő ellátására, illetve gondozására vállal kötelezettséget. Ez magában foglalja a tartásra jogosult lakhatásának biztosítását, gondozását, élelemmel és ruházattal való ellátását, betegsége esetén ápolását és gyógyíttatását, halála esetén illő eltemettetését.

Ellenszolgáltatás fejében

Alapesetben a tartást vagy az életjáradékot ellenszolgáltatás fejében nyújtják. Az ellenszolgáltatás megjelenhet pénz vagy más dolog formájában. Az ellenszolgáltatás egyik leggyakoribb formája, hogy a tartásra jogosult a tulajdonában lévő ingatlant ruházza át a tartás fejében a tartásra kötelezett személyre. Nem kizárt azonban például értékes ingóság ellenértékként való átadása sem.

DR. UNGER ZSOLT ügyvéd

Amennyiben az eltartó nem teljesíti a szerződésben foglalt kötelezettségeit, a törvény lehetővé teszi, hogy a tartásra jogosult kérelmére, az ingatlan-nyilvántartásba a tartási jog bejegyzése esetén az eltartott az ingatlanból kielégítést kérhet.

Ellenszolgáltatás nélkül

Tartási vagy életjáradéki szerződés ingyenesen, vagyis ellenszolgáltatás nélkül is köthető. A közeli hozzátartozók között létrejött tartási vagy életjáradéki szerződés esetén a törvény vélelmezi az ingyenességet, kivéve, ha a szerződés másra nem tér ki.

A tartási és életjáradéki szerződést az eltartott haláláig, tehát határozatlan időre kötik. A szerződések a későbbiekben nem támadhatóak azért, hogy az eltartott által adott ellenszolgáltatás értékéhez képest az eltartó szolgáltatása aránytalanul csekély értéket képvisel.

A bíróság módosíthatja

A tartási szerződést a felek közös megegyezéssel megszüntethetik vagy módosíthatják. Ezenkívül a bíróság a tartási szerződést bármelyik fél kérelmére – mindkét fél érdekeinek figyelembevételével – módosíthatja, ha a szerződés változatlan tartalommal történő fenntartása indokolatlan, különösen a felek megromlott viszonyára tekintettel. Ha valamelyik fél magatartása vagy körülményei folytán a természetben való tartás lehetetlenné vált, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés végleges vagy az említett körülmények megszűntéig tartó módosítását életjáradéki szerződéssé.

Az életjáradéki szerződés bíróság által történő módosítására szintén van lehetőség, de a bíróság az életjáradéki szerződést tartási szerződéssé nem változtathatja át.

Ha a szerződés célja a szerződés módosításával nem valósítható meg, bármelyik fél kérheti a bíróságtól a szerződés megszüntetését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában