filozófiából és matematikából remekelt

2018.07.05. 07:30

Ruff István Zalán – A földvári tehetség

Ismét sikeres évet zárt a dunaföldvári különleges tehetség, Ruff István Zalán, akinek eredményeiről kiskora óta többször hírt adtunk lapunkban is.

L. Mészáros Irma

A tehetséges fiatalember még csak 15 éves Fotó: amatőr felvétel

A tizenöt éves Ruff István Zalán a 2017/18. tanévben már a tizenegyedik osztályt végezte a Paksi Vak Bottyán Gimnáziumban. Sokoldalúságára jellemző, hogy azon kívül, hogy arany minősítést kapott zongorajátékáért a Ki mit tud? hangszeres zene kategóriájában, filozófiával és matematikával is foglalkozik.

Ebben a tanévben külön­díjat kapott a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Filozófiai Tudományok Intézetének országos filozófiai esszépályázatán. A Légy ember mindhalálig című értekezése azt a kérdést boncolgatja, vajon kitől tanuljuk meg életünk során az emberséget, mennyire ösztönös vagy tudatos tanulási folyamat része ez.

A tehetséges fiatalember még csak 15 éves Fotó: amatőr felvétel

Nemrég pedig a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének Polygon országos matematikapályázatán ért el második helyezést. Pályamunkájában azt vizsgálta – egy OKTV-feladatot továbbgondolva –, hogy mely egész számok állíthatók elő úgy, hogy egy egész számot elosztunk az utolsó számjegye elhagyásával kapott számmal. Dolgozata elismeréséül meghívást kapott egy többnapos szakmai rendezvényre, matematikai előadásokon vett részt. A záró­ünnepségen pedig dr. Hajnal Pétertől vette át a díjat felkészítő tanárával, a tehetséggondozásért Ericsson-díjjal elismert Árokszállási Eszterrel együtt.

A tehetséges fiatalem­bert foglalkoztatják lakóhelye, Du­naföldvár épített értékei, örökségvédelme. Folyamatosan dokumentálja az épített környezet változásait. Budapestre jár matematikatáborba, komolyzenei koncertekre, az utóbbi időben leginkább az ukrán Kapusztyin zongoraversenyei inspirálják. Elmélyülten olvas, mostanában Hankiss Elemér és Karinthy Frigyes műveit, s kedveli Raymond Smullyan matematikus-filozófus írásait.

Kiskorában elsősorban a különleges fantáziával, remek stílusban megírt verseivel és meséivel, illetve színes világokat megjelenítő rajzaival szerzett országos elismeréseket. Később tanulmányi ver­senyeken anyanyelvből, valamint biológiából, számítástechnikából, matematikából került az élbolyba. Sokoldalúság, tehetség, kemény munka – ez jellemzi Ruff István Zalánt. És még csak tizenöt esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában