újra megszépül

2018.07.18. 07:00

Önkéntesek teszik rendbe a skanzen műtárgyainak környezetét

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) helyi szervezete elhatározta, hogy rendbe teszi a Dunaferr főbejárata melletti kis­erdőben a kilencvenes években létrehozott ipartörténeti skanzent. Kedd délután elkezdődtek az önzetlen munkálatok.

Balla Tibor

Már a meghirdetett időpont előtt fél órával jó néhányan várakoztak az erdei úton, aztán úgy gondolták, nem várják ki az időt, hiszen dolgozni jöttek, nekiálltak azon nyomban.

Önkéntesek munkájával újra megszépül a skanzen környezete

Nem is kevesen gyűltek össze, az OMBKE tagságából huszonketten jelezték, hogy ott lesznek. Némi büszkeségre ad okot, hogy lapunk elmúlt heti hírverésének köszönhetően jelentkezett a Dunaferr intézményi tűzoltóság is, hogy szívesen társulnának a munkába. Ők két szerrel vonultak ki, és tíz dolgozójuk vetette bele magát a munkába.

 

Bármerre néztünk, mindenhol szorgos kezek munkálkodtak. Néhányan a tetemes mennyiségű szemetet gyűjtötték zsákokba és hordták a konténerbe, mások az aljnövényzetet kaszálták damilos fűkaszával, megint mások a műtárgyak környékét tették rendbe.

Az OMBKE helyi szervezetének elnöke, Cseh Ferenc is kesztyűt húzott, és beállt dolgozni Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ahol egy hete mutatta, hol fognak dolgozni, ott tegnap már munkásruhában gereblyézett Cseh Ferenc, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dunaújvárosi szervezetének elnöke. Mint elmondta, a skanzenben a Dunaferr gyártási technológiai folyamataiból származó gépek egy-egy elemének mintegy másfél méteres környezetét tisztítják meg, teszik rendezetté első körben.

A legtöbb helyen az aljnövényzet benőtte a környezetet

A cserjéket, bokrokat, ha szükséges, és a ránőtt fákat is kivágják. Ez utóbbi munkát az intézményi tűzoltók vállalták magukra, hiszen nekik vizsgájuk és gyakorlatuk van ebben. A munkálatok a mai napon is folytatódnak, igyekeznek azt is rendbe tenni, amire tegnap nem maradt idő. A műtárgyak graffitimentesítése és korrózió­védelme már egy következő lépés lesz, de szeretnék mindenképpen még a tél beállta előtt elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában