Fellélegezhetnek a Római körút 28. szám alatt élő lakók

2018.07.23. 11:30

Búcsú a csótánykolóniáktól – közösségi munkában takarítottak

Az utóbbi években több cikkben is foglalkoztunk a Római körút 28. szám alatt található lépcsőházban tapasztalt áldatlan állapotokkal és a lakók által folyamatosan sürgetett megoldási lehetőségekkel. Szombaton reggel közösségi munka keretében láttak neki a problémás ingatlan kitakarításának és ezzel párhuzamosan a csótánykolóniák felszámolásának.

Szabó Szabolcs

Forrás: Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Enikő

A történet előzménye röviden: a Római körút 28. szám alatt található lépcsőház hetedik emeletén egy gyűjtögető életmódot folytató férfi miatt elszaporodtak a csótányok az egész lépcsőházban, emellett rendszeresen elviselhetetlen bűz is terjengett szinte az egész tömbházban. A lakók közel egy évtizede szembesültek a problémával, és 2010 óta az illetékes hatóságokat felkeresve próbálták rábírni a problémás lakót, takarítsa ki ingatlanát, és végeztesse el a csótányirtást. Az érintettek hatóságtól hatóságig jártak, nem sok eredménnyel, a lépcsőházat pedig ellepték a csótánykolóniák.

Szombaton reggel is gyomorforgató bűzben kellett dolgozniuk az önkénteseknek az ingatlanban, ahová éveken át szinte lehetetlen volt bejutni. Az örökösök szerint a bútorokat is ki kell dobni, a lakást pedig fel kell majd újítani Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Csak egy példa a jogi útra is terelt tortúrából: a Dunaújvárosi Bíróság 2014-ben kötelezte a férfit arra, hogy a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges, ott gyűjtési céllal felhalmozott tárgyakat 15 napon belül szállítsa el, és megtiltotta, hogy a későbbiekben a lakásban olyan jellegű dolgokat tároljon, amelyek bűzt árasztanak és tűzveszélyesek.

A bíróság még 2016. januárban 70 ezer forint pénzbírsággal sújtotta a férfit, mert nem tett eleget a végzésnek, azóta kapott már újabb bírságot is.

A férfi a közelmúltban a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban elhunyt, az örökösök pedig egyeztetve a lakókkal megkezdték az ingatlan kitakarítását. Szombaton reggel közösségi munka keretében folytatódott a lakás kipakolása.

A választókerület képviselője, Cserni Béla, aki maga is aktív szerepet vállalt a takarításban, lapunknak kifejtette:

– Közösségi üggyé vált e probléma megoldása. A hatóságok is rugalmasak voltak, az illetékes lakásszövetkezet is gyorsan cselekedett, így a múlt héten csütörtökön 15 köbméter háztartási hulladékot szállítottak el a lakásból, valamint csótányirtás is történt. A szombati akció célja, hogy további 15 köbméternyi fertőzött hulladékot gyűjtsenek össze.

Eddig összesen 30 köbméternyi hulladékot hoztak ki a problémás lakásból Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Grőb János a helyszínen elmondta, e héten teljes körű csótányirtás lesz a Római krt. 28. és 30. számú lépcsőházaknál.

Miközben a résztvevők védőfelszerelésben dolgoztak, az üggyel hosszú évek óta szinte napi rendszerességgel foglalkozó Regényi Gábor az elmúlt évek sokszor reménytelennek tetsző jogi csatározásairól is szólt:

– Egy ilyen tömbházban minden lakónak vannak kötelezettségei. Nem kellett volna megengedni, hogy idáig fajuljon ez az egész ügy, talán ha a hatóságok korábban kellő erővel léptek volna fel, nem kellett volna bűzben élnünk és a csótányokkal hadakoznunk. Remélem – a mi segítségünkkel is – mihamarabb kitakarítják, és végre visszaállnak a normálisnak mondható állapotok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában