közösséget alkotnak

2018.07.21. 11:30

Az Ördögszekér is fellépett a Kárpát-medencei Földvárak találkozóján

Székelyföldváron, ebben a közigazgatási szempontból Marosújvárhoz tartozó kis faluban találkoztak a Kárpát-medence Földvár nevű településeinek képviselői az elmúlt hét végén.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári delegáció tagjai a székelyföldvári rendezvényen Fotó: amatőr

A Földvárak találkozója eseményein részt vett Balatonföldvár, Dunaföldvár, Pusztaföldvár, Tiszaföldvár és a szerbiai Bácsföldvár küldöttsége. Az idén az erdélyi Melegföldvárról nem érkeztek vendégek.

Pataki Dezsőnek, a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár igazgatójának az ötlete nyomán 2009 óta minden évben más település a házigazdája ennek a közösségi, kulturális, gasztronómiai programnak.

Székelyföldvár Nagyenyedtől húsz kilométerre északkeletre, a Székelyföldvári patak mellett található a Maros túloldalán. Az 1100-as lélekszámú székelyföldi, Fehér megyei településen mindössze kilencven magyar él. Mégis csatlakoztak a Földvárak közösségéhez. Minden szervezeti háttér nélkül egy rendkívül lelkes házaspár, Barta András és felesége, Bözsike tartja a kapcsolatot a többiekkel, s szervezte most is a találkozót.

A polgármesteri találkozón megbeszélték az aktualitásokat és a terveket is

Dunaföldvárról a programon Horváth Zsolt polgármester és felesége, Horváthné Oláh Ágnes, Fafkáné Simon Ildikó, a művelődési központ munkatársa, valamint az Ördögszekér Táncegyesület nyolc­fős csoportja vett részt Appelshoffer János vezetésével. A szombati polgármesteri találkozón megbeszélték az aktuális problémáikat, terveiket. Sajnálatos, hogy a település román polgármestere nem képviseltette magát, de a programokon sem vett részt senki a vezetők közül, mint ahogy az RMDSZ képviseletében sem.

Az este kulturális műsorában felléptek a dunaföldvári Ördögszekér együttes táncosai, elhangzott vers és ének is.

A dunaföldvári delegáció tagjai a székelyföldvári rendezvényen
Fotó: amatőr

A földváriak jó hangulatú összejöveteléből nem maradhatott ki a gasztronómia sem. Minden csoport egy-egy jellegzetes magyar ételt tett az asztalra. Kóstolhattak halászlét, babgulyást, pörköltet és kolbászos krumplipaprikást. A vasárnapi református istentiszteleten tartott prédikációjában a lelkész a József és testvérei történetet felhasználva szólt a mindennapi élet nehézségeiről és elviseléséről.

A következő évi jubileumi találkozó házigazdája a várossá avatásának harmincadik évfordulóját ünneplő Dunaföldvár lesz szeptemberben, a szüreti fesztivál idején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában