MI LESZ A SORSA?

2018.07.27. 17:30

A nyugdíjba vonuló régi 62-esen továbbra is megmarad a vasúti átjáró

Augusztus 10-én 11 órakor adják át ünnepélyesen az új 62-es elkerülőt, amellyel együtt a régi útszakasz elveszíti jelenlegi nevét, változik a tulajdonosi háttere és alacsonyabb besorolásba kerül.

Sági Zoltán

A forgalom hamarosan áthelyeződik tehát az új útszakaszra, amelyet szerdán lapunk is bejárt Egriné Ambrus Andrea polgármesterrel, a tapasztalatokkal pedig hamarosan, még az útszakasz átadása előtt jelentkezünk. Az alábbiakban azt foglaltuk össze, mi lesz a sorsa az eddigi, hamarosan pedig már a „régi” 62-es útnak. Megtudtuk: egy tíz évvel ezelőtti megállapodás értelmében az „elkerülővel” kiváltott 62-es főút-szakasz egy az egyben átkerült volna az önkormányzat tulajdonába és üzemeltetésébe, mégpedig abban a leromlott állapotában, amelyben a kiváltás pillanatában vélhetően lesz.

A településen élők érdekeit és biztonságát is figyelembe kell venni

Ezt a megállapodást, hosszas egyeztetések után, a polgármesternek sikerült módosíttatnia. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az új 62-es nyomvonala mellett az 1. csomóponttól a 2. csomópontig tartó régi 62- es szakasz a Magyar Közút tulajdonában és kezelésében marad. A 2008-as megállapodás értelmében ez is az önkormányzathoz került volna. Ugyanakkor Szabadegyháza – a korábbi megállapodástól eltérően – átveszi a vasútállomástól a régi 62-esig, a „trafóházig” terjedő szakaszt, mivel így később az út-, járdaépítési és közvilágítási korszerűsítési feladatok is egyszerűbben kivitelezhetők lesznek. A körforgalomtól dél felé haladva, a lakótelep végéig terjedő régi 62-es szakasz is átkerül az önkormányzat tulajdonába és kezelésébe, míg a lakótelep végétől a szárítói csomópontig, a „vízműtelepi” út jelenleg is Szabadegyháza fenntartásában van.

Pillantás a hídról: alant a régi 62-es. Egriné Ambrus Andrea polgármesterrel a bejáráson Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Ez utóbbi utat korábban 6 méteresre kiszélesítették és felújították, így ezzel egy ideig remélhetőleg nem lesz tennivaló. A polgármester kiemelte: azon az útszakaszon, amelyik az önkormányzat tulajdonába és kezelésébe megy át, az önkormányzat saját maga határozhatja meg – jogszabályi keretek között – a forgalmi rendet, így a súly- és a sebességkorlátozást is. Mint Egriné Ambrus Andrea összegezett: a 62-es út elkerülő szakasza egyrészt örvendetes, hiszen a település egyik belterülete mentesül általa. A község önkormányzatának azonban a településen élők biztonságát is figyelembe kell vennie, így azt, hogy az eddig biztonságos „vízműtelepi és szárítói út” a település egyik legveszélyesebb kereszteződésébe fut bele a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában