igazi örömzene

2018.07.21. 08:30

A Klezmer Band muzsikája szólt a dunaföldvári éjszakában

Világjáró muzsikusokat, igazi örömzenét hallgathattak a Földvári Nyári Esték harmadik programjának nézői vasárnap este.

L. Mészáros Irma

Lendületes, magas szintű, virtuóz játékkal ajándékozták meg a muzsikusok a dunaföldvári rendezvénysorozat harmadik programjának résztvevőit Fotó: Németh Zsolt

Olyan együttest hívtak meg a rendezvény szervezői, a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár munkatársai, amely Európában és Amerikában is ismert.

A jó hangulatú zenekar muzsikusai magas színvonalú zenéléssel, lendületes, jó humorú előadásukkal sokfelé elvarázsolták már a közönséget, akár liturgikus helyszínen, akár koncertteremben, akár fesztiválokon léptek fel. A többi között New Yorkban és New Jersey-ben, Torontóban, vagy Svédországban, Finnországban valamint Németországban is jártak már.

A 2015-ben Prima és Prima Primissima közönségdíjjal elismert Budapest Klezmer Band most a dunaföldvári Vár szabadtéri színpadán szerepelt nagy sikerrel.

A klezmer egy zenei stílusban kifejeződő mentalitást is

A Jávori Ferenc „Fegya” Kossuth-díjas zenész, zeneszerző által alapított, 1990 óta működő zenekar a tradicionális zsidó zene világát teszi közkinccsé úgy, hogy a sokféle ízt saját virtuóz hangszertudásukkal és egyéni alkotásokkal egészítik ki. Szólóénekesként az est sztárvendége Bíró Eszter volt. A Budapest Klezmer Band ­muzsikusai ízelítőt adtak gazdag repertoárjukból, amelynek dallamai, alapmotívumai Kelet-Közép-Európa azon területeiről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzott.

Hallhattunk életörömtől lüktető vidám klezmert, de a varsói gettóban született fájdalmasan szép jiddis dalt is. Belejajdult a földvári éjszakába a Hóra csodálatos hegedűszólója Garda Bence előadásában. Szépen szólt a spanyol hatást is mutató ­keringő Nagy Anna ujjai alatt a harmonikán. (A klezmer zenészek eredetileg csak férfiak lehettek. New Yorkban egy zsinagógából ki is tiltották a harmonikást.) ­Élvezhettünk egypár számot a Pécsi Nemzeti Színházban Gettó címmel játszott Joshua Sobor-dráma dalaiból, valamint a Győri Balett számára született Purim, avagy a sorsvetés című alkotásból is. Mindezek Jávori Ferenc szerzeményei.

Lendületes, magas szintű, virtuóz játékkal ajándékozták meg a muzsikusok a dunaföldvári rendezvénysorozat harmadik programjának résztvevőit Fotó: Németh Zsolt

A Budapest Klezmer Band-et sokan színházi zenekarként ismerik, például a Madách Színház Hegedűs a háztetőn előadásából, vagy a Budapesti Operettszínház Menyasszonytánc című klezmer musicaljéből. Azt mondják, a klezmer egy zenei stílusban kifejeződő mentalitást is jelöl, amikor – ahogy az arámi jelentésű szó sugallja – az ember átlényegül énekké. Az egykori vidéki zsidó hangszeres zenészek játékosságát, improvizációs készségét a maguk magas technikai tudásával folytatták a Budapest Klezmer Band tagjai: az említetteken kívül Kohán István (klarinét), Barbinek Gábor (harsona), Máthé László (nagybőgő), Végh Balázs (dob, ütőhangszerek).

A koncerthallgatók élvezhették a zsidó népzenére jellemző dallamok szépségét és díszítését, sajátosságait, az előadásmód különlegességét, humoros, ironikus, szemtelen hangzását, vagy meghitt hangulatát, de az együttesre jellemző egyéni színezetet is.

A klezmer a népek közötti kapcsolat egyfajta zenei tükre – fogalmazta meg Jávori Ferenc, akinek az együttes megalapításával – miként az egyik színházi portálnak ez év tavaszán nyilatkozta – az volt a vágya, hogy ezt a Magyarországon kevéssé ismert műfajt újraélessze.

A csaknem harminc éve Európa- és világszerte tartott koncertek hatása és sikere a munkácsi születésű zeneszerző céljának megvalósulását mutatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában