Évtizedek munkájának elismerése

2018.06.09. 11:30

Különféle pedagógusdíjakat adtak át a városházán rendezett ünnepségen

A pedagógusnap alkalmából ünnepséget rendezett az önkormányzat tegnap délelőtt a polgármesteri hivatal C szárnyának házasságkötő és rendezvénytermében.

Balla Tibor

Igyekeztek megteremteni a rendezvény stílusos és ünnepi hangulatát, ezért felkérték Gasparik Gábort, a Bartók Kamaraszínház színművészét egy, az alkalomhoz illő produkcióra. Pedagógusnapra nem is lehetett volna jobb választás, mint Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című kötetéből a Magyarázom a bizonyítványom című fejezet. Hogy a jelenlévők lelke is ráhangolódhasson az ünnepi alkalomra, két fiatal tehetséget kértek fel oda illő műsorral a Sándor Frigyes zeneiskola növendékei közül. Pálinkás Eszter Ágnes (fuvola) és Burkovics Márton (klarinét) komolyan vették a feladatot, és klasszikus művekből állítottak össze minikoncertet.

Pálinkás Eszter és Burkovics Márton minikoncerttel készült

Cserna Gábor polgármester többoldalas beszéddel készült az alkalomra, ám mivel ő maga is pedagógus, végül kötetlen, személyes hangvételű beszédet tartott. Kiemelt figyelemmel köszöntötte Jakabné Józsa Klárát, Dunaújváros legfrissebb díszpolgárát és Lipták Gyulát, a Barátság iskola egykori vezetőjét. Mint kiderült, személyes indíttatása volt erre. A pedagógusnapi beszéd a legnehezebb – jelentette ki. Az ember körültekint a termen, és csodálatos arcok, ismerősök, kalandok és élmények ugranak be a jelenlévőkről – mondta. Néhány személyes élményét meg is osztotta a hallgatósággal. Nagyszerű pedagógus személyiségek vannak ebben a városban – emelte ki a polgármester. Mint mondta, a dunaújvárosi szakképző intézmények és az általános iskolák nem közvetlenül városi fenntartással működnek, de kérte a vezetőket, bátran keressék meg az önkormányzatot gondjaikkal. „Büszkék vagyunk a megújult bölcsődéinkre és óvodáinkra és arra a három általános iskolára, ahol korszerűsítés folyik vagy kezdődik majd. A Vasvári-iskola felújítása a napokban fejeződik be, a Petőfi-iskolában is előrehaladottak a munkálatok, a Dózsa-iskolában pedig nyáron kezdődnek a munkák. A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója, Csapó Gábor csodát teremtett” – jelentette ki Cserna Gábor, kiegészítve azzal, hogy soha még ekkora pályázati összeget a szakképző intézmények nem nyertek el.

Cserna Gábor személyes hangvételű beszédet tartott Fotók: HK

A polgármester szót ejtett a gyermekek ingyenes étkeztetéséről az iskolai szünetekben, ahol az állami támogatást a város önkormányzata saját forrásból kibővítette mindazokra, akik rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesülnek, és megemlítette az iskolai táboroztatást is. Kuriózumként említette az alanyi jogon járó 15 ezer forintos iskolakezdési támogatást is. A polgármester egy Cicero-idézettel zárta beszédét: Legszebb emlék a szeretet, melyet mások szívében hagyunk magunk után.

Tóth Katalin, Dunaújváros érdemes pedagógusa

Mielőtt a pedagóguselismeréseket átadták volna, Cserna Gábor polgármester és Izsák Máté, az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottság elnöke gyémántoklevelet nyújtott át Lipták Gyula okleveles tanítónak, a Barátság Általános Iskola nyugalmazott igazgatójának, annak elismeréséül, hogy a balassagyarmati Állami Tanítóképzőben 1958. július 08. napján hatvan éve szerzett oklevele alapján közmegbecsülésre méltóan teljesítette hivatását.

A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa díj minden olyan pedagógusnak adományozható, aki Dunaújvárosban legalább 20 év kiemelkedő oktató-nevelő munkát végzett. A Dunaújváros Érdemes Pedagógusa Díjat idén Tóth Katalin tanítónő és Kollár Edit óvodapedagógus részére adományozta az önkormányzat.

Robinson Erika Anna, Dunaújváros oktatásügyéért díjazott

A Dunaújváros Oktatásügyéért díj minden olyan pedagógusnak és oktatási intézmény nem pedagógus dolgozójának adományozható, aki Dunaújvárosban legalább 20 év kiemelkedő oktató-nevelő, vagy azt segítő munkát végzett. A Dunaújváros Oktatásügyéért díjat 2018-ban Árvai Gyöngyi igazgatóhelyettes, Robinson Erika Anna tanárnő, Simonné Nagy Zsuzsanna óvodapedagógus, Kohl Jánosné óvodapedagógus részére adományozta a város.

Friedrich Rózsa, pedagógus életpályáért díjazott

A Pedagógus Életpályáért Emlékérem díj pedig minden olyan nyugállományba vonuló pedagógusnak adományozható, aki az oktató-nevelő munkában legalább 30 évet kiemelkedően tevékenykedett. A Pedagógus Életpályáért Em­lék­érem díjat ebben az esztendőben Friedrich Rózsa pedagógus, Kispál István pedagógus, Szuprics Tamás pedagógus, Kitczák Magdolna pedagógus, Vinklárné Palóczi Zsuzsanna tanárnő, Aszalayné Sivák Olga tanítónő, Rehányné Fejes Éva pedagógus, Tóth Istvánné pedagógus, Virág Zsuzsanna pedagógus, Kundakker Ferencné pedagógus, Kuslits Marietta pedagógus, Papp Gézáné óvodapedagógus, Tenyérné Köles Nóra óvodapedagógus, Rédei Zsuzsanna óvodapedagógus, Keszlerné Szumzer Ilona tanárnő, Kispálné Szívós Éva Zsuzsanna pedagógus, Facskó Ágnes pedagógus részére adományozta Dunaújváros önkormányzata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában