Dalitól a legjelentősebb kortárs gyűjteményig

2018.06.25. 13:22

Kreatív foglalkozást tartottak a KMI-ben Páhi Péterrel

Bár nem kifejezetten múzeumjelleggel működik, de rendre kapcsolódik a múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz a Kortárs Művészeti Intézet. Miért lett volna másként idén?

Balla Tibor

Páhi Péter a legkisebbeknél kezdi a képzőművészeti nevelést Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Természetesen ők is gondoltak a legkisebbekre, Színes Dunaújváros – Tervezz te is közteret! címmel kreatív foglalkozást tartottak ecsettel, festékkel és ötletekkel az Uitz Teremben kicsiknek és nagyoknak Páhi Péter irányítása mellett több órán át.

Este hétkor Deák Nóra, az intézmény igazgatója tartott érdekfeszítő, vállaltan szubjektív előadást a Kortárs Művészeti Intézetben folyó, nemzetközileg is elismert munkáról az alapítástól napjainkig. Tehette, hiszen immár harminc esztendeje munkálkodik a dunaújvárosi kortárs képzőművészet felszínen tartásáért, minél szélesebb körű megismertetéséért.

Olyan, mára már a múlt homályába vesző tényeket idézett fel, mint hogy az eredetileg a Bartók fennhatósága alá tartozó kiállítóteremben – amely 1972-ig a Műcsarnok fiókintézménye volt – először 1966-ban állítottak ki dunaújvárosi képzőművészek. Komoly fordulópont volt 1989, amikor Takács Lajos műgyűjtő egy Dali-kiállítás anyagát ajánlotta fel a városnak. Ennek köszönheti létrejöttét a Modern Művészetért Közalapítvány. A kronológia ténysorok közé beékelődtek olyan kijelentések is, mint hogy az intézmény korábbi művészettörténész vezetői ma már Magyarország és a világ neves múzeumait irányítják.

Páhi Péter a legkisebbeknél kezdi a képzőművészeti nevelést
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Szót ejtett a finanszírozás nehézségeiről és a szponzoráció hiányáról is, ami már csak azért is meglepő, mert itt található az egyik legjelentősebb kortárs kollekció az országban, és kiállításaik erős szakmai figyelmet kapnak.

Az est zárásaként a Dalai Dávid zenekara és Várnai Gyula Munkácsy-díjas képzőművész közös koncertjét halhatta a nagyérdemű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában