Videóművészet és térinstalláció

2018.06.18. 08:30

A DUDIK-on nem csupán a zene, a vetítővászon is élt

Egy fesztivál jó esetben nemcsak buli és tánc, hanem valamilyen formában megjelenik a művészet is ilyenkor. A DUDIK-ot fényfestéssel színesítették a helyi képzőművészek.

Tóth Alexandra

Páhi Péter képzőművész vetítés közben

Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Hatalmas, háromdimenziós DUDIK felirat ékeskedett a fesztivál közepén, ami évről évre fesztiválfotók ezreinek ad hiteles hátteret. Amint leszáll a sötétség, a nappali fény mellett fehéren virító méteres betűk színes ruhába öltöznek, az előtte lévő sátorban alkotó művészeknek köszönhetően. A tarka fények életre keltője Várnai Péter, aki Bécsben tanul digitális művészetet, és aki nem mellesleg Várnai Gyula képzőművész hasonlóan tehetséges fia. Peti ott helyben találta ki és szerkesztette meg azokat a videógrafikákat, amiket kivetített a betűkre.

Páhi Péter képzőművész vetítés közben
Fotó: Hankusz Kálmán / Dunaújvárosi Hírlap

Az inspirációt maga a DUDIK adja neki, azt mondja, egy fiatalos, könnyűzenei fesztiválhoz mozgalmas, vidám, dinamikus anyagokat képzel el, és ezeket vetíti ki az adott felület, jelen esetben a DUDIK betűk formáit kihasználva. Édesapja, Várnai Gyula végig segédkezett a fiának a szervezésben, de a sátorban más képzőművészek is megfordultak, köztük Móder Rezső, valamint Páhi Péter és több MOME hallgató is, akik a helyszínen improvizációs festményeket készítettek, a munkát pedig a művészsátor falára vetítették ki.

 

Várnai Péter azt mondja, a digitális művészet, 3D animáció az, amiben kiteljesedhet a kreativitása, és amivel tanulmányai után is foglalkozni szeretne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában