a média közösséget befolyásoló hatásáról

2018.04.19. 08:00

Pachmann Péter tartott előadást a POK-ban

Visszatérő vendégként köszönthette a Pannon Oktatási Központ a televíziós műsorokból jól ismert Pachmann Pétert. A híradós a média befolyásoló hatására hívta fel a hallgatóság figyelmét.

Tóth Alexandra

Pachmann Péter a Napló riportját is elemezte Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Interaktív előadást tartott

Pachmann Péter huszonhat éve dolgozik a tévénél, pályafutása alatt nemcsak a kamerák előtt fordult meg, hanem szerkesztőként a műsorkészítés háttérmunkálataiban is jártasságot szerzett. Keddi előadásában a televízió médiumával foglalkozott, ami abban a tekintetben is hasznos volt, hogy ma már minden médiahatást az internetre testálunk át, holott a tévé sem veszett el teljesen a technika süllyesztőjében: a Z és az alfa generáció is néz tévét. Az előadás interaktív volt, igyekezett bevonni a diákokat azzal, hogy közösen szedték össze azokat a kommunikációs és hatásgyakorló eszközöket, amiket a hírműsorokban, magazinműsorokban alkalmaznak a szerkesztők.

Pachmann Péter a Napló riportját is elemezte Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A szereplők személye, megszólaltatása, a képi és hangeffektek (beleértve a környezeti zajokat és a zenét) mind szerepet játszanak abban, hogy milyen érzelmeket vált ki a nézőből egy műsor.

A kellő információk mellett már irányítottan nézhették meg a Napló című műsor 1996-os felvételét. A riport egy magyar edzőről szólt, aki hozzásegítette amerikai tornászcsapatát az aranyhoz az atlantai olimpián, igaz, ennek az volt az ára, hogy az első ugrása során súlyosan megsérült tornászlányát rávette a második, immár sikeres, de egész életen át maradandó károsodással járó ugrására.

Zúduló információ

A riport elemzése után Péter bemutatta saját verzióját, amely ugyanazokkal az adatokkal, képi és hanganyagokkal készült, mint az eredeti, viszont a szöveg és a vágás módosításával inkább ellenszenvet, mint rokonszenvet keltett az iránt az edző iránt, akit addig a legnagyobb motivátornak tarthattak a nézők. Péter felhívta a diákok figyelmét arra, hogy fenntartásokkal kezeljék a rájuk zúduló információáradatot, mert nagyon nehéz eldönteni, mi a hiteles és mi nem, és a médiának megvan minden eszköze arra, hogy kedvére befolyásolja a nézők véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában