kiszűrni az ittas sofőrt

2018.04.04. 17:30

Dunaújvárosban is ellenőrizték a volán mögött ülő sofőröket

Még mindig van, aki ittasan ül volán mögé húsvétkor!

Pekarek János

Képünk hétfőn délben készült a 6-os út és a Papírgyári út kereszteződésében Fotó: Hankusz Kálmán

Négy ittas vezetőt szűrtek ki a forgalomból a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai a húsvéti négynapos hétvége idején – tudtuk meg Németh Miklós rendőr alezredestől, a közlekedésrendészeti osztály vezetőjétől. Ez az arány egy ilyen forgalmas időszakban mindenképpen kedvező tendenciát mutat, tette hozzá az osztályvezető, megjegyezve, hogy egy átlagos, hétköznapi ellenőrzés során is előfordul ennyi ittas vezető.

A kiszűrt ittasság mértéke sem volt kirívó, jegyezte meg Németh Miklós, bár igaz, hogy némelyik esetben az alkoholos befolyásoltság értéke elérte a bűncselekmény határát, más esetekben viszont közigazgatási eljárást folytatnak majd le.

Az ellenőrzés a szokásos eljárások szerint zajlott, nem kiemelt akcióként. Nagypénteken kezdődött a város határain belüli közutakon, és húsvét hétfőn este fejeződött be.

Képünk hétfőn délben készült a 6-os út és a Papírgyári út kereszteződésében Fotó: Hankusz Kálmán

E sorok írója a Dózsa György úton, az erdei tornapályánál, a belváros felé vezető két sávban találkozott az ellenőrzést folytató rendőrökkel, akik az úgynevezett finn módszert alkalmazták: két mérőhelyet működtettek, nem kértek iratokat, csak egy-egy gyors leheletet a műszerbe, amely két-három másodperc múlva egy csipogással jelzi a végeredményt. Ezzel a módszerrel egy perc alatt akár tucatnyi autóst is ellenőrizni lehet, nagyobb torlódás nélkül.

Ám a rendőrök nem csak a büntetés, hanem a pozitív ösztönzés módszerét is alkalmazták a húsvéti ellenőrzés során. Azokat az autósokat, akik szabályszerűen közlekedtek az ünnepek alatt is, elegáns csokitojással jutalmazták meg (ameddig a készlet tartott): csak, hogy emlékezetessé tegyék ezt a találkozást a rendőrséggel, kicsit másféleképpen, mint ahogyan az általában a köztudatban él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában