A fák megmentése érdekében

2018.04.19. 11:30

Megint szép lehet a juharfa sor a dunaújvárosi Kossuth utcában

Életmentő beavatkozás történt a Kossuth utcában: a szép fákat próbálják megmenteni a szakemberek.

Pekarek János

Furcsán néznek ki a Kossuth utca juharfái a dús lombkorona nélkül Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Furcsán néz ki a fák egy része a Kossuth Lajos utca Vasmű úti torkolatától a Bartók Béla utca kereszteződéséig az utca északi oldalán: leginkább csúzliágasra hasonlít némelyik. Csak nagyobb ágaikból maradtak csonkok, a többi eltűnt: lefűrészelték a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatának munkatársai.

Furcsán néznek ki a Kossuth utca juharfái a dús lombkorona nélkül Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Sok lakó valósággal kétségbeesve hívta fel a figyelmünket az esetre, komolyan gyászolva a szerintük tönkretett fákat, siratva az utca valóban figyelemre méltó korábbi szépségét.

Ugyan sejtettük a választ a kérdésre, hogy miért történt mindez (hiszen, ha ki akarták volna vágni a fákat, megteszik a tövüknél, nem kísérleteznek a korona metszésével), de a biztonság kedvéért feltettük a kérdéseket Mészáros László erdésznek, a DVG Zrt. erdészeti ágazata vezetőjének.

A városlakók aligha fogadnák el a fák látszólagos tönkretételét

– Visszacsonkoltuk a fákat a Kossuth utcában, az önkormányzat megrendelésére, ott, ahol korábban új parkolóhelyeket építettek, vagy a régi parkolók burkolatát felújították – mondta az ágazatvezető. – A parkolók alapja ugyanis túl közel került a fákhoz, a munkálatok közben sok főgyökér is megsérült. Ezek a juharfák amúgy is elég idősek voltak, féltünk, hogy ezek a sérülések végzetesek lehetnek számukra: így a visszacsonkolással igyekeztünk ezeket megmenteni. A fák kaptak még egy esélyt! Abban bízunk, hogy egy-két éven belül újra kihajtanak, kilombosodnak, és a gyökereik is megerősödnek. Ismét gyönyörű lesz a fasor a Kossuth utcában!

– Erre a visszacsonkolásra már csak azért is szükség volt, mert a kisebb gyökérzet aligha lett volna képes megtartani a korábbi, nagyméretű koronát. A nagy korona egy erősebb szélben nagy felületű vitorlaként működve könnyen kifordíthatta volna a fákat a helyükből. A balesetveszély elkerülése pedig legalább olyan fontos érdek, mint az idősödő fák megmentése.

Száraz ágak

– Ahogyan öregednek a fák, a ritkító metszés mindenképpen jól jön. Ez látható egyébként most a Szórád Márton úton is, ahol néhány japán akácot vetettünk alá a ritkító metszésnek: ezeknek az ágai kezdtek elszáradni. Ezzel a beavatkozással azonban remélhetően kaptak még egy kis időt. Tudok példát mondani a korona visszacsonkolásának sikerességére a Kossuth utca egy másik részén, a Duna-part felé, a mentőállomással szemben lévő oldalon. Pár éve ott is csonkoltuk a fák koronáját, mivel balesetveszélyessé váltak. Most tessék megnézni: élnek és virulnak, szebbek, mint korábban! De, hogy egy másik város példájával hozakodjak elő: bizonyára sok dunaújvárosi járt Siófokon, a tóparthoz közeli, azzal párhuzamos

Batthyány utcában, ahol ugyancsak híres platánsor áll. Arrafelé rendszeresek a tó felől érkező szélviharok, egy-egy ilyen eset után rengeteg letört ágat kellett összeszedni, amik veszélyeztették az arra sétálókat, az ott parkoló autókat. Visszacsonkolták az utca fáinak koronáit: most újra szépek a platánok a siófoki Batthyány utcában!

Sok időt nyernének

Megkérdeztük a szakembert arról is, hogy Dunaújváros főutcájának platánfái, amelyek a siófokihoz hasonlatosan messze földön nevezetes fasort alkotnak, mennyi ideig bírják még a nagy autóforgalmat, hiszen ezek is majdnem a várossal egyidős, hatvan-hetven esztendős fák, némelyiket már ugyancsak csonkolni kellett, hogy ne váljon veszélyessé. Meddig maradhat meg még az a fasor?

– Mindenképpen szükséges lenne a Vasmű úti platánok visszacsonkolása is: ezzel sok időt nyernének a fák, biztonságosabbá válna a séta, a parkolás az úton, újra szép lenne a fasor, és csökkenthetnénk az ablakokat veszélyeztető ágak számát, egyben az ősszel összegyűlő, hihetetlen nagyságú lombtömeget is. Ehhez azonban elvi támogatásra lenne szükségünk: különben a városlakók aligha fogadnák el a fák látszólagos tönkretételét…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában