Nem bánta meg, hogy állatorvos lett

2018.04.12. 11:30

Dr. Szlávik Ferenc főállatorvos rangos elismerésben részesült

A legutóbbi Megyenapon Fekete János Díjjal tüntették ki dr. Szlávik Ferencet, a dunaújvárosi járás főállatorvosát.

Pekarek János

Dr. Szlávik Ferenc évtizedek óta állatorvos Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ritka dolog, hogy valaki iskolái elvégzése után beáll egy munkahelyre, egy hivatásba – és még harmincnégy év múltán is ott és azt csinálja, mint kezdetben!

Díjazták tevékenységét

Dr. Szlávik Ferenc ilyen ember: 1984-ben végzett állatorvosként az azóta ismét önállóvá vált állatorvos-tudományi egyetemen, és azóta is a dunaújvárosi járásban állatorvos.

Igaz, némi megszorítással érvényes az a megállapítás, hogy ugyanott, ugyanazt csinálja: a mi járásunkban dolgozik, de most már nem körzeti állatorvosként, hanem járási főállatorvosként, mint a Fe­jér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője. Ebben a minőségében díjazták tevékenységét a legutóbbi, április 6-i, fehérvári Megyenapon a példamutató közszolgáknak adományozott Fekete János Díjjal.

Dr. Szlávik Ferenc évtizedek óta állatorvos Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az emlékezetesen erős kézszorítású doktor ráadásul feleségével együtt kezdte a munkát a rácalmási és kulcsi körzetben: nejével az egyetemen ismerkedtek meg, a feleség a rácalmási baromfitelep állatorvosa lett. Milyen kár, hogy ez a családi történet nem úgy folytatódik, hogy „és gyermekeik is szüleik hivatását követték”: fiuk matematikusnak készült, majd villamosmérnökké vált, lányuk védelmi igazgatási szakon, tűzvédelmi szakirányon végezte az egyetemet.

Igaz, a Jászárokszálláson született Szlávik doktor sem a felmenők példája nyomán kezdett praktizálni. A dolog úgy történt, hogy nagyapja, apja állattartó volt, és a hatvanas években dúló száj- és körömfájás járvány nyomán az ő állataikat is le kellett vágni, amit a későbbi doktor igen mélyen átélt, és elhatározta, hogy mindenképpen segíteni fog az állatokon.

Így is történt. Körzeti állatorvosként munka után még házi- és díszállatokkal is foglalkozott, kutyától, macskától a papagájig, máig működik az a rendelő első, rácalmási szolgálati lakásukban, amelyet e célra a felesége alakított ki. Ki tudja, gyermekeik talán éppen ezért: a testközelből végignézett, számtalan beavatkozás nyomán döntöttek úgy, hogy mégsem állatorvosok lesznek.

A cseppet sem nőies hivatás is kifejleszthette

Szlávik Ferenc azonban nem bánta meg, hogy állatgyógyászatra adta a fejét, bár a sors igazán nem kímélte: volt dolga nagyon sokféle betegséggel. Most éppen azt várják kollégáival, hogy mikor ér Magyarországra az afrikai sertéspestis, mert, hogy ideér, az sajnos nem kérdéses… Ami pedig azt a bizonyos, legendásan erős kézszorítást illeti: azt ugyan ez a cseppet sem nőies hivatás is kifejleszthette volna (gondoljunk csak arra, amikor például sokmá­zsás szürke marháktól kell vért venni!), de a helyzet az, hogy a mi doktorunk négyéves korától egyfolytában sportol. Lovaglással kezdte, amire a gyerekeit is megtanította, síel (ezt is tanította), vadászik, és sokáig szörfözött is.

Azt mondja: ebben a járásban jó dolgozni, amit az is mutat, hogy pillanatnyilag egyetlen betöltetlen állás sincsen az osztályon. Ami tiszta szerencse, mert munka viszont van rengeteg!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában