Kommandósokkal együtt edzettek

2018.04.27. 10:00

Átadták az MRE Újváros Drogambulancia udvarán a street workout pályát

Kétéves munka eredményeként jött létre az MRE Újváros Drogambulancia udvarán a Street Workout pálya, amelyet tegnap adtak át.

Balla Tibor

Tegnap délelőtt benépesült az MRE Újváros Drogambulancia udvara. A Dunaferr iskola diákjai mellett az ambulancián elterelésen, rehabilitáción, utógondozáson részt vevők is gyülekeztek, és a Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alegység (MEKTA) tagjai, ismertebb néven a kommandósok is várakoztak. A ceremónia nyitányaként Böttger Antal református lelkész tartott áhítatot a megjelenteknek, áldást kérve a pályára, az annak megvalósításában részt vevőkre és a használókra.

Az egykori droghasználók és a kommandósok egymásnak mutattál a gyakorlatokat

Ijjas Bernadett pszichológus, a pálya ötletgazdája felidézte, hogy évekkel ezelőtt munkatársaival együtt ámulattal nézték videón, hogy nehéz sorsú orosz fiatalok fém játszótereken edzették magukat. Álmodoztak arról, milyen jó lenne egy ilyen street workout pálya ide is. Elhatározták, hogy meg is valósítják. Megkeresték Zajzon Lászlót, az Amper 99 Kft. ügyvezetőjét, aki azonnal igent mondott, és legyártották a fém alkatrészeket az Orosz Csaba tűzoltóparancsnoktól kapott tervrajzok alapján. Az elemeket aztán a srácok hegesztették össze hétvégéken, napsütésben, csepergő esőben. A Dunaferr iskola diákjai segítettek mindvégig, az alapozástól a festésig, a munkálatokban részt vett Ritter Tamás hegesztőmérnök is. A gumiszőnyeg alapot pályázaton nyert pénzből vásárolták.

A terápián részt vevők és a kommandósok között valódi párbeszéd alakult ki

Miután a környezet eléggé nyomasztó volt, Ijjas Bernadett gondolt egyet, és meghirdette a közösségi portálon, hogy profi graffitiseket keres. Szinte rögtön jelentkezett Boros István és Nagy Gergely, akik végül a pálya hangulatához illeszkedő, inspiráló festéssel látták el a falakat. Komoly összefogás eredményeként jöhetett létre a sportpálya, amely mostantól nemcsak a terápián részt vevők, de bárki előtt nyitva áll a drogambulancia nyitvatartási idejében, hétköznap 8-tól 18-ig, hét végén 8-tól 14-ig. Ez a terápiások számára óriási dolog, hiszen a legjobb szerváltás számukra a sport, és mivel azok, akik másik városból érkeztek ide, nehezen tudnak józan, tiszta kapcsolatokat építeni, a pálya erre is kiváló terepet nyújt. Azt, hogy miként lehet szakszerűen, hatékonyan használni a pályát, a MEKTA két tagja, Kukucska Gergely és Kiss Roland rendőr törzsőrmesterek mutatták be a jelenlévőknek. A kommandósok és a terápián részt vevők között hamar közvetlen kapcsolat alakult ki. Mint utóbb kiderült, terv szerint.

Ijjas Bernadett pszichológus a projekt születését ismertette Fotó: Hankusz Kálmán

Ugyanis a pályaavató után egy együttgondolkodásra gyűltek össze a bűnmegelőzés, felépülés és a sport kapcsolata témakörökben. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányságot Hargitai-Kovács Angéla bűnmegelőzési előadó és Spiz Gergely nyomozó képviselte. Ennek titkos célja éppen az volt, hogy az egykori droghasználók megláthassák az embert az egyenruha mögött, és a rendőrség munkatársai is megismerhessék, milyen sorsok állnak a szerhasználók mögött. Az ötlet kiválónak mutatkozott, fesztelen beszélgetések alakultak ki az egyébként egymásra „ellenségként” tekintő felek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában