A gyermekek védelméért

2018.03.01. 07:00

Éves értekezletet tartott a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Az Útkeresés Segítő Szolgálat Család- és Gyermekjóléti Szolgálata megtartotta városi éves szakmai tanácskozását.

Balla Tibor

Dunaújváros kenyeréből félmillió a Családok Átmeneti Otthonának

A szociális szférában dolgozók mellett a bölcsődei, óvodai, iskolai gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek töltötték meg a széksorokat. Hagyományosan vendégelőadót is hívtak. Ezúttal Szakszolgálati iránytű címmel Kissné Korsós Ágnes, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat dunaújvárosi tagintézményének igazgatója tartott előadást, és örömét fejezte ki, hogy ebben a körben ismertetheti a szakszolgálat tevékenységét. Mint elmondta, egy hatalmas, mintegy 280 főt számláló szolgálat tagintézményeként működnek járási szinten, Nagykarácsonytól Beloianniszig több város és kisebb település tartozik hozzájuk összes óvodájukkal, iskolájukkal, középiskolájukkal. Azt, hogy mivel foglalkoznak, meglehetősen nehéz megfogalmazni, hiszen tíz különböző feladat tartozik hozzájuk. Előadásában igyekezett ezeket tevékenység szempontjából csoportosítani a könnyebb átláthatóság érdekében.

A Családok Átmeneti Otthonában élő gyermekek sem maradnak ki a téli örömökből, hozzájuk is rendszeresen érkezik a Mikulás
Fotó: DH-archív

Mint mondta, a tevékenységeik közül ebben az esztendőben kiemelt szerepe van a szűrésnek. Mindezt négyféle szempont alapján végzik: egyrészt logopédiai, nevelési tanácsadási, gyógytestnevelési és a korai intervenció szemszögéből. Méghozzá azért, mert tudják, hogy az óvodában, általános iskolában különböző problémákkal megjelenő gyermekek nyilvánvalóan nem előzmény nélkül jutottak abba a helyzetbe, tehát a különféle problémák minél korábbi felismerése mindennél fontosabb. A legtöbb esetben egészen a születésig visszakövethető a probléma kialakulása. Ha szerencsés esetben ilyen korai stádiumban napvilágra kerül a gond, különféle segítséggel korrigálni tudják a gyermek fejlődését. Röviden ismertette különböző tevékenységi formáikat, amiket a gyermek születésétől extrém esetben egészen 25 éves koráig végeznek.

A minden évben megrendezett Játékfesztivál sok családnak nyújt segítséget az iskolakezdésben

Az igazgató elmondta, a tavalyi évhez képest a sajátos nevelési igényű gyerekek száma mintegy ötezerrel növekedett, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek száma pedig ezerrel. Ez nyilvánvalóan új kihívásokat jelent mindamellett, hogy a feladatellátáshoz rendkívül kevés a pszichológus szakember. Büszkeséggel beszélt arról, hogy Székesfehérvárhoz képest nálunk kétszer annyi tehetségpont működik. Előadása végén újfent hangsúlyozta a korai felismerés rendkívüli fontosságát.

Jól illeszkedett ehhez a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat 2017. évi munkáját, illetve a jelzőrendszer tagjainak együttműködését taglaló előadás, amelyet Kissné Fekete Éva, az Útkeresés Segítő Szolgálat intézményvezetője tartott, ugyanis az ő munkájukban is nagyon fontos, hogy minél előbb felismerjék, ha valaki akár a mozgásában, akár a viselkedésében más egy kicsit, ha eltér a szokásostól. Ebben az esztendőben a jelzőrendszeri megbeszélések fókuszában a korai felismerés fontossága áll majd.

A Játékfesztiválon játékra is van lehetőség Fotók: DH-archív

Kissné beszámolójában beszédes számadatokkal is szolgált. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben 2017-ben 615 gyermek részesült a Dunaújvárosban élő 6693 fiatalkorúból, amíg az előző esztendőben ez a szám 841 volt. Ez nagyban betudható annak, hogy a minimálbér emelkedésével sokan kiestek az ellátásból, ugyanis a családban élőknél 38 475 forint az egy főre jutó jövedelem, az egyszülős családoknál pedig 41 325 forint a küszöb­érték. Megállapította, nagyon jól működik a jelzőrendszer, hiszen a beérkezett jelzések 61 százaléka a rendszer tagjaitól érkezett.

Dunaújváros kenyeréből félmillió a Családok Átmeneti Otthonának

Jól mutatja munkájuk minőségét, hogy az előző évben 16 576 reagálásuk volt a beérkező jelzésekre. A támogatásuk nem csak a szakmai segítségben merül ki, tavaly 35,3 tonna élelmiszert juttattak el a rászoruló családokhoz a ruhák, játékok, bútorok, használati tárgyak mellett. Szót ejtett a Családok Átmeneti Otthonában folyó munkáról is, valamint ő is megerősítette, komoly szakemberhiánnyal küzd az ágazat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában