Komposztálóüzem a zöldhulladéknak

2018.03.23. 17:30

Háromszázmilliós nagyberuházást jelentettek be, mely az egész régiót érinti

Régen várt beruházást, egy Dunaújváros közigazgatási területén megvalósuló komposz­tálótelep létesítését jelentették be tegnap a Dunanett Nonprofit Kft. telephelyén.

Balla Tibor

A Dunaújváros Megye Jogú Város és a Dunanett Nonprofit Kft. közös szervezésében megvalósuló eseményen részt vett dr. Galambos Dénes, a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon László Fejér megyei kormánymegbízott, dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Weingartner Balázs, az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordi­náló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere és Ferencz Kornél, a Dunanett Kft. ügyvezető igazgatója, valamint a Dunaújváros–Sárbogárd–Adony térség számos polgármestere és szakmai képviselete fontosnak érezte, hogy részt vegyen a rendezvényen.

A fejlett hulladékgazdálkodás érdekében

Ferencz Kornél bevezetőjében elmondta, Dunaújváros régi adósságát törleszti azzal, hogy egy komposztálótelep létesítését indítja el, hiszen egy fejlett iparváros fejlett hulladékgazdálkodást kell tudjon garantálni. Mint mondta, a város és a térség politikusai kérés nélkül támogatták a komposztáló megvalósítását. Azt sem rejtette véka alá, hogy hozzávetőleg két esztendeje kezdték meg ennek a projektnek az előkészítését. A tájékoztató ezen pontján még az hangzott el, hogy a 300 millió forintos pályázat mintegy 20 százalékos önrészét az önkormányzat állja.

Weingartner Balázs, dr. Simon László, dr. Galambos Dénes, Cserna Gábor, dr. Dorkota Lajos és Ferencz Kornél a sajtótájékoztatón

Cserna Gábor polgármester történelminek nevezte a pillanatot, hiszen azon kevés megyei jogú város között volt Dunaújváros, ahol még nem működött saját, önkormányzat által fenntartott ilyen jellegű szolgáltatás. Kijelentette, kevés olyan magyar település van, ahol ennyi zöldfelület van, és ez nem csak a Duna-partra értendő, mert az „csak” egy adottság, de a város belső területein a városrészek között. Hangsúlyozta, a DVG Zrt. mindig nagy gondot fordított ezen zöldfelületek, parkok, belső ligetek karbantartására. Ugyanakkor nagyon nagy területen családi házas övezet jellemzi a várost. Kiemelte, eddig nagyon komoly gondot jelentett a Kertvárosban, Óvárosban, Újtelepen, a kerti hulladék elszállítása, megfelelő kezelése. Ezért jött kapóra a városnak ez a pályázat – hiszen erre egyébként is törvényi kötelezettsége volt az önkormányzatnak –, amelynek köszönhetően az év végén már át is adhatják majd a létesítményt.

A tájékoztatóra képviselők, szakemberek is kíváncsiak voltak Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi hírlap

Dr. Galambos Dénes a térség országgyűlési képviselőjeként szólalt fel. Kijelentette, minden millió forint fontos az ágazat számára. Visszautalt arra az időre, amikor a Dunanett finanszírozási gondjait kellett megoldaniuk. Ma már egy erős rendszer részeként működik a cég. Üdvözölte a pályázatot, és azt, hogy a választókerülethez tartozó települések, az a nyolc város környéki település, amelyet érint, mindenképpen profitál ebből. Nagyvenyimiként személyes tapasztalatból tudja, hogy az elszállítást már két éve megszervezték, ám nem volt hová szállítani a zöldhulladékot, amely komposztálása nagyon fontos. Mint mondta, a vidéki településeken gondot jelent az is, hogy a zöldhulladékkal együtt mindent el akarnak égetni. Ennek elszállításával környezettudatos gondolkodásra késztetik a lakosságot. Igazi zöldekké tudunk válni, hiszen a lakosság érdekében tesszük a dolgunkat. A hulladékgazdálkodás az a terület, ahol igazán lehet eredményeket elérni, ha értő kezekkel nyúlnak hozzá – fogalmazott. Kijelentette, a térség ország­gyűlési képviselőjeként a továbbiakban is támogatni fogja az ilyen kezdeményezéseket.

Weingartner Balázs, dr. Simon László, dr. Galambos Dénes, Cserna Gábor, a sajtótájékoztatón

Dr. Simon László leszögezte, a magyar államnak minden időben és fronton támogatni kell a környezetvédelem ügyét. Okos politikával, az ehhez hasonló célzott projektekkel nagyon sokat tudnak előrelépni. Örömét fejezte ki, hogy végre érdemi lépések történnek, hogy kezelni tudjuk ezt a problémát.

Kövecses Péter, az NHKV fejlesztési és stratégiai igazgatója vetítéssel egybekötött előadásban ismertette a komposztáló működését, a stratégiai célokat.

Dr. Dorkota Lajos pohárköszöntőjében arról beszélt, hogy kétezer-tíz után már arról kell beszélni, hogy milyen forrás érkezett Dunaújvárosba, mennyi fejlesztést valósítottak meg. Jelen pillanatban Dunaújváros olyan lehetőség előtt áll, mint építésekor, amikor sorra nyíltak a források. Másfél, két éven belül megvalósulnak azok a vágyak, elvek, amiért harcoltunk közel huszonnyolc évig – fogalmazott. Kijelentette, a komposztáló azért fontos, mert büszkék lehetünk arra, hogy második helyen állunk az országban a zöldterület nagyságát illetően, és végre az ebből keletkező anyagból értékes anyagot tudnak előállítani.

Weingartner Balázs úgy összegezte a nap lényegét, hogy a hulladék érték, amit a lakosságnak el kell hinnie, ők is eszerint fogják kezelni. Az esemény végén bejelentette, hogy a zöldhulladék-komposztáló beruházás önrészét átvállalja a kormány, így a városnak ezt a hatvanmillió forintot nem kell állnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában