fejlesztések, jövőbeli sorsok

2018.02.15. 07:00

Közmeghallgatást tartottak Mezőfalván

A település működésének stabilitása az elsődleges szempont – hangsúlyozta Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere február 12-én, hétfőn Mezőfalva évi, rendes közmeg­hallgatásának felvezető soraiban.

Horváth László

Kiss Kálmán Művelődési Ház nagytermében 17 órai kezdettel tartott rendezvényen mintegy ötven érdeklődő volt kíváncsi, milyen fejlesztésekkel gazdagodott a falu, és miként alakul a település jövőbeli sorsa.

– Elsődlegesen a biztonságos és stabil működőképesség biztosítása a fő szempont – emelte ki az önkormányzat éves beszámolójában Márok Csaba polgármester. 743 milliós keretből tervezhet Mezőfalva a 2018-as esztendőben, amit jó eséllyel felfelé módosíthatnak a megnyíló pályázatok. A folytatásban az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó intézményi változásokról, állapotokról hallhattak a megjelentek.

Szociális intézmények 

A pályázatoknál maradva kezdésként jó hír, hogy a takarékpénztár épületének megvásárlásával nőtt az önkormányzat működési tere. Szintén a 2018-as esztendő nagy lépése az óvoda bővítésének befejezése. A beruházással megszűnik az eddigi elhelyezési gond. A szükséges óvodai átszervezésről áprilisban dönt majd a testület. A szociális intézményeknél csak annyi lesz a változás, hogy a konyha könyvelésileg ide kerül – hallhattuk a beszámoló első fejezetében. Sajnos a közmunkaprogramban már nem ilyen jó a kilátás, mivel a munkaügyi központ az elsődleges munkaerőpiacokra fókuszál, így a tavalyi 31 fős létszám felét kapja lehetőségként az önkormányzat.

Egészségügy 

Két körzeti orvos, két védőnő, működő labor, gyógyszertár és fogorvosi ellátás szolgálja a falu lakosságnak egészségét, ami megint csak kiemelkedő. A művelődési háznál lejárt az IKSZT-pályázat nyújtotta működési támogatás, ezért szükségessé válik a nyitvatartásnak a lakossági igényekhez igazított átdolgozása. A kultúránál külön érdemes kiemelni, hogy új programként megjelent a faluban a színház, valamint biztossá váltak a falunapi programok fő fellépői. A pénteki rocknapon a Bikini és a Turi Zenekar, szombaton a Csík Zenekar és az Irigy Hónaljmirigy lesz a színpadon. Kultúra után közrend és közbiztonság került napirendre, ahol a 2017-es rendőrőrsavatással szintén előrelépésről számolt be a község vezetője.

Márok Csaba, Mezőfalva polgármestere (j) számolt be a fejlesztésekben bővelkedő további tervekről is Fotó: HL

Útfelújítás, óvoda bővítés 

A továbbiakban áttekintést kaphattunk az elmúlt esztendők helyi pályázatainak történeteiről, azon belül az óvodai bővítésről bővebben is. Hallhattunk a Mezőfalva–Sárbogárd összekötő út felújításához kapcsolódó várható buszöböl és településkapu kialakításáról, járdaépítésről. A távlati tervekben szó esett a belterületi utak szükséges megújításáról, a Rákóczi utcai játszótér-felújításról és egyéb, leaderes pályázati forrásból megvalósítható fejlesztésekről.

Előremutató lehetőségekhez 

Márok Csaba a beszámoló végén elmondta: várják a lakók közösséget érintő ötleteit, mert minden előremutató lehetőséget szeretne a jövőben is kiaknázni a testület, az önkormányzat. Lakossági kérdésekben a közlekedéssel kapcsolatban érkezett hozzászólás: a kamionforgalom károkozásának csökkentéséhez kért segítséget a felszólaló. Végül Mezőfalva önkormányzatának képviselői adtak számot az elmúlt időszak elvégzett tevékenységeiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában