A körömgomba kezelhető

2018.02.25. 10:00

Az elváltozásnak nem minden esetben gomba az oka

Ha csak a reklámokból indulunk ki, elég sokan küzdünk körömgombával, ami ráadásul elég makacs probléma.

BB

A higiénia fontos a körömgomba elkerülésében Fotó: Shutterstock

Mi okozza és hogyan vehetjük fel ellene a harcot?

Különböző gombák léteznek, így például a fonalas vagy a sarjadzó, amelyek a lábkörmünkön keletkezett mikrosérülésekben remekül megtelepszenek, és másodlagosan megfertőzik a körömlemezeket is. Kisebb sérülések kialakulhatnak valamilyen baleset – mondjuk, belerúg valaki a küszöbbe – következtében, vagy okozhatja szűk, rosszul szellőző cipő, esetleg olyan lábbeli, amit sokat hordunk, és ezért nem tud rendesen kiszáradni a viselést követően.

A higiénia fontos a körömgomba elkerülésében
Fotó: Shutterstock

Tünetek és egyéb okozók 

– Az, akinek rossz a lábában a keringés, netán cukorbeteg, különösen hajlamos a gombás fertőzésekre – mondta Karaszi Margarita, a Fejér Megyei Szent György Oktató és Egyetemi Kórház bőrgyógyászatának osztályvezető főorvosa. – A körömgomba jelentkezhet kizárólag az egyik lábkörmön, de előfordulhat az is, hogy az összes körmöt érinti a fertőzés. Léteznek olyan bőrbetegségek, mint például a pikkelysömör, amelynek vannak körömtünetei. Ezek ráadásul hasonlítanak a gombás fertőzésre, de valójában nem azok. Ugyanígy vannak bizonyos degeneratív körömelváltozások – például vérszegénység vagy súlyos szívproblémák következményeként –, amelyek szintén tűnhetnek gombás fertőzésnek. Laikusnak tehát nagyon nehéz megállapítania, hogy valóban gombás fertőzéstől szenved-e – tudtuk meg a doktornőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában