Hosszú távú megoldás kell

2018.01.03. 17:44

Korán jött a belvíz Kulcson!

Kulcson a már megszokottnak nevezhető helyen ismét megjelent a belvíz, Baracson azonban minden rendben.

Pekarek János

Kulcsi belvíz: ezen a területen nagyon magasan áll a talajvíz, kis utánpótlás is elég a belvizesedéshez, szivattyúzni kell!

Fotó: Zsedrovits Enikő

Ismét megjelent a Kulcs-Rácalmás felőli határában már szokásosnak nevezhető belvízi tó, a Gaudí-lakóparknál.

Kulcsi belvíz: ezen a területen nagyon magasan áll a talajvíz, kis utánpótlás is elég a belvizesedéshez, szivattyúzni kell!
Fotós: Zsedrovits Enikő

Jobb Gyula polgármester lapunknak elmondta: ez a terület mindig mélyen fekvő, szittyós, nádas, vizes vidék volt – ám az 1970-es években, amikor vízvezeték híján minden nyaralótulajdonos kutat ásott az ingatlanán, a talajvíz szintje jelentősen lecsökkent, a belvíz évtizedekig nem jelentkezett. Amikor azonban a rendszerváltás után elkészült a vízvezeték, a kutak és a talaj vízszintje újra a régi mértékre nőtt.

Jobb Gyula, Kulcs polgármestere: hosszú távú megoldás kell!

A polgármester szerint tavaly csak áprilisban jelentkezett a belvíz ezen a területen, idén már decemberben megjelent.

Néhány telek határán belülre is került, sőt, van ingatlan, ahol már a ház sarkáig ér. A katasztrófavédelem vis maior keretéből igényel támogatást a falu majdnem minden évben, azért, hogy szivattyúzással a Dunába vezethessék a belvizet. Ám, ha ilyen ütemben nő a belvíz, akkor a szivattyúzás után egy hónappal ismét tó lesz ott...

Baracson is rendszeres jelenség télen a belvíz – azonban az idén ez még nem okozott jelentős gondot, válaszolta kérdésünkre Várai Róbert polgármester.

Várai Róbert, Baracs polgármestere: már nincs nagy gond...

Ez a 2014-ben befejeződött csatornázásnak, illetve a tavaly szeptemberben elkészült új övároknak köszönhető: e két létesítmény távoltartja a falu mélyebb részeitől a fölös csapadékvizet, legalábbis ez idáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában