influenza

2018.01.31. 16:22

A megbetegedési arány változatlanul a legmagasabb a Dunaújvárosi Járásban

A kórházi jelentőszolgálat adatai szerint a elmúlt héten 4 új beteget vettek fel kórházba influenzaszerű megbetegedés miatt. Tárgy héten 5 beteg szorult intenzív ellátásra és gépi lélegeztetésre, mindannyian felnőttek voltak.

FMK Népegészségügyi Főosztály

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2018. január 22. és 28. között (2018. 04. hetében) a megye területén 2606 fő, az előző hetinél 136,5%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 626,1%ooo volt.

Az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók aránya mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén tovább emelkedett. A területek érintettsége között ezen a héten is jelentős különbség figyelhető meg. Egy járási népegészségügyi osztály illetékességi területén elérte a járványos küszöbérték hat és félszeresét, közelítve az igen magas küszöbértékhez, egy járási

népegészségügyi osztály illetékességi területén közelít a járványos küszöbérték három és félszereséhez, átlépve a magas küszöbértéket, a harmadik járási népegészségügyi osztály illetékességi területén meghaladta a járványos küszöbérték háromszorosát, közelítve a magas küszöb értékhez.

A területi megbetegedési arány változatlanul legmagasabb a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 971,2%ooo; ezt követi a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területe 510,1%ooo; legalacsonyabb a Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 464,0%ooo. A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 4 hétben folyamatos emelkedést mutatott és mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén és megyei szinten is jelentősen túllépte a járványos küszöbértéket, a megyére vonatkoztatva a 4. héten meghaladta a járványos küszöbérték négyszeresét. Az influenza aktivitás a magas tartományban van.

Az elmúlt héthez viszonyítva az orvosnál influenzaszerű tünetekkel megjelent betegek között közel duplájára nőtt a gyermekek aránya. Az orvoshoz forduló betegek 40,9%-a a 0-14 éves; 29,6%-a a 15-34 éves; 20,1%-a a 35-59 éves és 9,4%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek közel felét a gyermekek, közel egyharmadát a fiatal felnőttek köréből jelentették.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 3. héten már jelzett, Móri Járási Hivatal Népegészségügyi osztály illetékességi területén lévő óvodában az elvégzett laboratóriumi vizsgálat influenza B vírus kóroki szerepét igazolta.

Megyénk egy betegellátó intézményében a 4. hét elején légúti megbetegedések kezdődtek, lázzal (hőemelkedéssel), köhögéssel, néhány esetben torokfájdalommal, ízületi fájdalommal és elesettséggel. A megbetegedések kóroki tényezőjének tisztázására mintavétel történt. Minták vizsgálata folyamatban van. Az intézmény saját hatáskörben látogatási tilalmat és felvételi zárlatot rendelt el.

Magyarországon a jelentés elkészítéséig 2017. 40. hetétől a beküldésre került 311 betegtől származó feldolgozott légúti mintából 8 főnél influenza A és 49 betegnél influenza B vírus okozta fertőzést igazoltak. Tíz esetben adenovírus, három esetben Légúti óriássejtes vírus kóroki szerepét állapították meg. Az influenza pozitivitási arány 18%. Az azonosított influenza vírusok 88,5%-a influenza B vírus volt.

Megyénk területéről a jelentés írásáig 2 influenza B vírus került azonosításra és egy adenovírus kóroki

szerepe igazolódott. Influenza figyelőszolgálat adatai (megbetegedési arány 100 ezer lakosra) 2017/2018. évi influenza

szezonban, Fejér megyében:

Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területe

2. hét

3. hét

4. hét

Dunaújváros, Sárbogárd

167,8

306,5

971,2

Mór, Bicske

126,2

173,5

510,1

Székesfehérvár

223,4

273,1

464,0

FEJÉR MEGYE

188,5

  264,7

626,1

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményében 2018. január 26-tól elrendelt kórházi látogatási tilalom valamennyi osztályra kiterjedően továbbra is érvényben marad.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában