Bátorságról és fejlődésről

2018.01.05. 17:30

Visszatekintő: új sportcsarnok, fürdőkomplexum és felújított óvodák

Sok más esemény mellett párját ritkító méretű és jelentőségű dunaújvárosi beruházások terveiről is hírt adtunk!

Pekarek János

Flashmobot, azaz villámcsődületet szerveztek a városban július elsején az SOS Gyermekfalvakért

Fotó: Ady Géza

Július:

A nyaralni vágyók kedvelt úti céljai ez évben sem változtak, utazási szakértőnk szerint azonban érdemes mérlegelnünk foglalás előtt.

Tóth András turisztikai szakértő azt mondta: meglehet, hogy egy horvát, görög, török apartman első ránézésre olcsó, ám, ha hozzátesszük a napi járulékos költségeket, akkor már ott vagyunk, hogy egy teljes ellátást ígérő szálloda is olcsóbb.

Százötven éves velocipéd másolatával érkezett hozzánk a Duna nagykövete: Hidvégi-Üstös Pál ultrasportoló, aki végigkerekezte a Duna hazai szakaszát, felhíva a figyelmet a környezetvédelem fontosságára, az éghajlatváltozás veszélyeire.

Közel háromszázmilliós forrásból felújítanak két dunaújvárosi óvodát. A Napsugár tagóvodát 1981-ben adták át, nagyon is megérett a korszerűsítésre. A másik felújított intézmény a Technikum városrész Aprók Háza tagóvodája.

A kábítószerfogyasztás visszaszorítását is célul tűzte ki a múlt héten újjáélesztett Dunaújvárosi Bűnmegelőzési és Kábítószerügyi Egyeztető Fórum. A városi szórakozóhelyeket is érdekeltté kell tenni abban, hogy „tiszta” diszkóként üzemeljenek, ahol biztonságban lehet szórakozni, mondta a testület elnöke, Orgovány Zoltán.

Nálunk járt a Virágos Magyarországért Mozgalom zsűrije. A mozgalom nemcsak a szép virágokat, hanem a települések általános környezetvédelmi állapotát is értékeli.

Két tűzesethez is riasztották a tűzoltókat a városban július 8-án: a Római körúti ház kilencedik emeletére, valamint a Bocskai utca 22. földszintjére. Emberekben szerencsére nem esett kár.

Elkezdődött a 27. Rockmaraton Fesztivál a Szalki-szigeten. Ezen a nyitó napon kizárólag dunaújvárosi zenekarok szolgáltattak zenét.

Nyári hajrá a piacon, ahol a kofák verhetetlen árak mellett kitűnő minőségű árukkal csalogatják standjukhoz a vásárlókat. Sohárné Marcsi lapunknak elmondta, hogy ilyenkor elsősorban a gyümölcs fogy.

A dunaújvárosi közgyűlés azonnali gyorssegélyként 350-350 ezer forintos gyorssegélyt ítélt meg két dunaújvárosi családnak: egyikük villámcsapás, másikuk tévérobbanás miatt szenvedett tűzkárokat.

Flashmobot, azaz villámcsődületet szerveztek a városban július elsején az SOS Gyermekfalvakért
Fotós: Ady Géza

Augusztus:

Régészeti feltárásokról: két helyszínen is kutattak a szakemberek az elmúlt hetekben a dunaújvárosi területeken. A római kortól a kora középkorig terjedt a feltárni igyekezett idő.

A nyár utolsó tárlatán a Munkásművelődési Központban Mády Gabriella kiállítását mutatták be.

Ötven esztendeje, 1967-ben rendezték meg Magyarországon az első horgász-világbajnokságot: éppen a dunaújvárosi kikötői öbölben! Ebből az alkalomból a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület augusztus 12-én Jubileumi Emlékversenyt rendezett a Mohosz és a dunaújvárosi önkormányzat támogatásával – ugyanott!

Az „esőembereknek” segített a város kenyere: Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere és Lissák Kálmán, a Szécsényi Sütőipari Kft. ügyvezető igazgatója közösen adták át a Dunaújváros Kenyere jótékonysági akció nyomán összegyűlt adományt Kálmánné Tóth Máriának, az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete titkárának .

Lakástűzhöz riasztották a dunaújvárosi tűzoltókat a Római körút egyik kilencedik emeleti lakásához. Nem sérült meg senki
Fotós: archív

Bátorságának, problémamegoldó képességének, segítő szándékának egyaránt példa értékű jelét adta Hum Kristóf, amikor a villám belecsapott Bocskai utcai háztömbjük tetejébe: a fiatalember lakásukból kimászott a tetőre, és a lakásukból kivezetett tömlővel elkezdte oltani a tüzet, hogy a lángok ne terjedjenek tovább a tetőn. Kristófot köszöntötte és ajándék órával jutalmazta Cserna Gábor polgármester a városházán.

Formula Future ifjúsági motorcsónak Európa- és világbajnoki futamot rendeztek a dunaújvárosi kikötői öbölben, tíz ország kilencven versenyzőjének részvételével.

Szeptember:

Cserna Gábor polgármester hivatalosan is bejelentette a helyszínen, hogy Dunaújvárosé az élményfürdő. A fürdőt 2018 tavaszán szeretnék helyreállítva visszaadni a nagyközönségnek, ami után elkezdődhet a Fabó Éva Sportuszoda helyreállítása is, hogy a két létesítményt összevonva vízisport- és fürdőkomplexumot alakíthassanak ki a Modern Városok Program keretében.

Útfelújítások: átadás, átvétel. Szeptember 6-án már az utolsó munkafázisnál tartottak a szakemberek az Aranyvölgyi úton, ahol hamarosan végeznek a betervezett munkálatok első ütemével. A tervek szerint a Szilágyi Erzsébet út és a Magyar út – Aranyvölgyi út kereszteződése közötti szakaszt már a napokban birtokba vehetik az autósok a városi útfelújítási program keretében.

Munkába állt a dunaújvárosi mentőállomás új esetkocsija
Fotós: Ady Géza

Hatmilliárd forintból épülhet meg az új, multifunkcionális sportcsarnok Dunaújvárosban a kormány jóváhagyásával, sport, közösségi és kulturális célokra. Korszerűsítik a jelenlegi sportcsarnok épületét is.

Ötvenéves a MOMERT: a nevezetes dunaújvárosi óragyár munkatársai együtt ünnepelték munkahelyük évfordulóját, a vidéki gyáregységből nemzetközi mértékben is sikeres középvállalkozássá válást. Máig összesen több mint százféle terméket gyártottak!

Ünnepélyes keretek között, több mint ezer érdeklődő előtt felavatták a pákozdi Bogárhalmon a világ egyik legnagyobb katonaszobrát, Miska huszárt. Az eseményen dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Honvédelemért kitüntető Kitüntető Címet adta át a szobrot megformáló dunaújvárosi képzőművésznek, Rohonczi ROHO Istvánnak, és Miska ötletgazdájának, fő támogatójának, Vlaszák Mihálynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában